Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 170. Det stora brasilianska diademet (försök 1: att skriva om historien)
Teknik Fotografi på plexiglas
Konstnär Gustavo Perillo Nogueira

Jag intresserar mig för frågor kring makt- och resursfördelning, speciellt i förhållande till koloniala arv - hur man genom historieskrivning, dolda strukturer och symboler i vardagen behåller gamla normer och föreställningar hämtade direkt från kolonialtiden, som i sin tur lever kvar som ett arv i det samtida samhället.

Jag är född och uppvuxen i Brasilien, där jag alltid levt ett bekvämt liv som en typisk person av den högre medelklassen. 2005 flyttade jag till Sverige och fick plötsligt ett nytt perspektiv som skakade mig i grunden och påverkade mitt konstnärskap. Jag kunde inte längre acceptera mitt tidigare liv och ta vissa saker för givna. Samtidigt fick jag i det nya landet en ny periferisk position och ett nytt lager på min identitet - som jag inte heller varit helt bekväm i. Stor del av mitt konstnärskap har tagit form sprunget ur den här konflikten.

Mitt pågående projekt "Det stora brasilianska diademet" är ett resultat av hur jag jobbat med det här bytet av perspektiv och diptyken som visas på Vårsalongen är verket som startade processen kring projektet. Den kom till när jag letade information om diademet som ledde mig till boken "Drottning Silvias festklänningar och de kungliga smyckena".

Jag blev besviken på vad jag hittade i boken, jag tyckte att det saknades en hel del av historien kring diademet. Boken blev då symbolisk, den är för mig ett exempel på hur man behåller, ofta omedvetet, gamla mönster i samhället genom att lägga vikt på vissa fakta och strunta i andra - på samma sätt som diademet på drottningens huvud än i dag blir en tyst symbol för koloniala arv i vardagen. Jag fotograferade den sidan och senare lade till informationen som jag tyckte saknades, i ett slags försök att skriva en diademets historia på egen hand.

www.gustavoperillo.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs