Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 168. I Strömsalen II, Nationalmuseum
Teknik Olja på duk
Konstnär Johan Patricny

Nationalmuseum, dit båda mina motiv är förlagda, är en plats där jag tillbringat mycket tid. Dels för att få inspiration och dels för att studera. Museet är en utbildningsplats där man kan fördjupa kunskaperna, om man arbetar i den klassiska traditionen inom måleri och skulptur. Det är den bästa skolan, anser jag, kombinerat med studier efter naturen. Som Sergel sa: "Antiken och naturen." I jämförelsen med det bästa som har blivit gjort tidigare får man hela tiden mäta sig själv för att kunna utvecklas och bildas.

Så för något år sedan var jag där och slogs av tanken att varför inte måla interiörkompositioner inifrån salarna på museet. Tacksamma motiv med vacker arkitektur, vackra skulpturer och målningar i sällskap med besökare. Jag har målat en del interiörer tidigare, på annat håll, men inte på detta sätt. Genremotiv i det större formatet. Inspiration i ämnet fick jag bl a från Kröyer, i hans målning inifrån Glyptoteket i Köpenhamn med en massa människor och skulpturer tillsammans. Men också från Tissot som har gjort en serie målningar inifrån Louvren i Paris, med besökare och konststudenter som studerar verken i samlingarna. Från honom fick jag idén att göra en hel serie målningar. I skrivande stund har jag utfört tre stycken. Två av dem är med på Liljevalchs Vårsalong.

Huvudaktören fick bli en kvinna med fina linjer och färger som återkommer i alla tre målningar med olika kläder. Hon betraktar verken och i bakgrunden figurerar andra besökare och vakter. Den stora utmaningen och en viktig kvalité med detta klassiska sätt att arbeta på är att inga fotografier har använts vid målandet. Jag har alltså stått på plats hela tiden under arbetets gång med modellerna uppställda när de behövts, med museibesökare tittande över axeln, och målat direkt inför motivet. Så arbetar jag alltid. På detta sätt blir det en större utmaning, en mer personlig tolkning och förhoppningsvis mer intressantare måleri än om jag hade plagierat fotografier. Mitt mål är, som någon målare sa en gång i tiden, att det hela ska älskas fram för att sedan avnjutas. En fest för ögat genom delikat form och färg.

 

 

 

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs