Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 251. Police Commissioner Jorgensen Speaking
Teknik DVD, 9:27 min.
Konstnär Johan Wilén

Videoverket kan ses som en parafras på ett bankrån. Polischefen reflekterar kring själva innebörden av det rånarna med våld försöker tillskansa sig. Han refererar till detta som Bilden. Det skulle också kunna vara ett annat ord för sanning, eller förståelse. I och med detta får bankrånsscenen en metafysisk dimension.

Det polischef Jorgensen försöker förklara är bl. a. att mystik, något förenklat, kan beskrivas som ett absolut direkt och odiskutabelt sätt att nå förståelse: att förstå sitt objekt genom att bli identisk med det. I upplevelsen uppstår en sorts gränssituation där distinktionen mellan inre och yttre verklighet upphävs.

Berättaren förhåller sig till verkligheten med inställningen att det imaginära är lika verkligt som det materiella: att drömvärlden bör tas på samma allvar som den vakna världen.

Mina arbeten utgår oftast från ett skrivande. Jag intresserar mig för olika sätt att föra ut texten i rummet. I försök att beskriva mina arbeten har även appropriering ofta varit nära tillhands. De senaste åren har jag gärna utgått från befintligt material - och därifrån arbetat mig fram till nya idéer och gestaltningar. Videoverket "Police Commissioner Jorgensen Speaking" från 2011 som visas på Vårsalongen är ett exempel på detta.

www.johanwilen.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs