Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 251. Police Commissioner Jorgensen Speaking
Teknik DVD, 9:27 min.
Konstnär Johan Wilén

Videoverket kan ses som en parafras på ett bankrån. Polischefen reflekterar kring själva innebörden av det rånarna med våld försöker tillskansa sig. Han refererar till detta som Bilden. Det skulle också kunna vara ett annat ord för sanning, eller förståelse. I och med detta får bankrånsscenen en metafysisk dimension.

Det polischef Jorgensen försöker förklara är bl. a. att mystik, något förenklat, kan beskrivas som ett absolut direkt och odiskutabelt sätt att nå förståelse: att förstå sitt objekt genom att bli identisk med det. I upplevelsen uppstår en sorts gränssituation där distinktionen mellan inre och yttre verklighet upphävs.

Berättaren förhåller sig till verkligheten med inställningen att det imaginära är lika verkligt som det materiella: att drömvärlden bör tas på samma allvar som den vakna världen.

Mina arbeten utgår oftast från ett skrivande. Jag intresserar mig för olika sätt att föra ut texten i rummet. I försök att beskriva mina arbeten har även appropriering ofta varit nära tillhands. De senaste åren har jag gärna utgått från befintligt material - och därifrån arbetat mig fram till nya idéer och gestaltningar. Videoverket "Police Commissioner Jorgensen Speaking" från 2011 som visas på Vårsalongen är ett exempel på detta.

www.johanwilen.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs