Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 91. Siamese Pussycat
Teknik Gjutet porslin
Konstnär John Jakobsson

Jag är född 1984 och uppvuxen i Vallstena på norra Gotland. Att växa upp på landet innebär att man ständigt är omgiven av olika djur, ofta katter. En katt är lurig och den vet alltid mer än du, och vet den inte mer än du gör så kommer den aldrig att avslöja för dig det den inte vet.

Korsa kattens list med ett intresse för skräckfilm, abnormitet och fabler så har du en bra riktlinje för det som inspirerar mig.

I den här skulpturen har jag försökt att söka spänningen mellan porslinskatten som prydnadsföremål och katten som en varelse med ett eget liv. Vad kommer då att hända med katten om den får ett huvud till? Och varför skulle den behöva ett huvud till? Vad händer med ditt hem om porslinskatten har ett huvud till? Det absurda i att katten kanske försöker framstå som dubbelt så söt eller det groteska i att den helt enkelt kanske föddes sådan är en slags dubbelhet som jag gärna jobbar med. Satt båda huvuden där från början eller har ett växt ut? Är katten nyfiken i en strut?

Den här siamesiska katten lever ett stilla liv hemma hos dig. Den har sin fasta plats på hyllan som den sällan lämnar - men den ser och hör hela tiden allt som sker. Den vet vad som får dig bli ledsen och vad som gör dig glad. Den är din beskyddare som vaktar ditt hem när du inte är där. Med tiden så kommer den att veta mer om dig än vad du själv vet, då räcker det inte längre med ett huvud.

Just nu så går jag tredje året på utbildningen för Keramik och Glas på Konstfack och jobbar vidare med absurda teman. Gärna med djur eller andra varelser.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs