Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 186. Untitled/Stairway in the Metro #2
Teknik Blå och svart bläckpenna på papper
Konstnär Josefin Rasmuson

Teckningarna Untitled/ Stairway in the Metro #2-3 ingår i en serie på totalt tre teckningar gjorda med svart och blå bläckpenna. Motiven i teckningarna är folkmassornas rörelse genom tunnelbanan i rusningstrafik.

Motiven är tagna från internet, och ritade på frihand utifrån existerande fotografier. I en teckning handlar det om en tunnelbana i Shanghai (#1), i en annan om en tunnelbana i Caracas Venezuela (#2) och i en tredje troligtvis en tunnelbana i Sao Paolo (Brasilien).

Även om ursprungsfotografierna har tagits på skilda kontinenter är det välbekanta motiv, och de flesta av oss har upplevt folkmassan, trängseln, ljudet av ankommande tunnelbanetåg osv. I denna massa är människorna anonyma och trots den fysiska närheten är distansen och den mentala frånvaron påtaglig. Väggar och rum i betong, cement, avskalat och generiskt.

Genom att bryta upp bilden i sektioner som är antingen blå eller svarta relaterar jag till själva seendet, som om det skedde genom ett trasigt glas eller (just i det här fallet) ett fönster i ett fönster. Genom skärvorna kan vi se situationer i nya perspektiv, som kanske inte är mer eller mindre sanna, men som likväl berättar något om verkligheten som vi annars inte skulle ha sett.

http://www.josefinrasmuson.org

 

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs