Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 186. Untitled/Stairway in the Metro #2
Teknik Blå och svart bläckpenna på papper
Konstnär Josefin Rasmuson

Teckningarna Untitled/ Stairway in the Metro #2-3 ingår i en serie på totalt tre teckningar gjorda med svart och blå bläckpenna. Motiven i teckningarna är folkmassornas rörelse genom tunnelbanan i rusningstrafik.

Motiven är tagna från internet, och ritade på frihand utifrån existerande fotografier. I en teckning handlar det om en tunnelbana i Shanghai (#1), i en annan om en tunnelbana i Caracas Venezuela (#2) och i en tredje troligtvis en tunnelbana i Sao Paolo (Brasilien).

Även om ursprungsfotografierna har tagits på skilda kontinenter är det välbekanta motiv, och de flesta av oss har upplevt folkmassan, trängseln, ljudet av ankommande tunnelbanetåg osv. I denna massa är människorna anonyma och trots den fysiska närheten är distansen och den mentala frånvaron påtaglig. Väggar och rum i betong, cement, avskalat och generiskt.

Genom att bryta upp bilden i sektioner som är antingen blå eller svarta relaterar jag till själva seendet, som om det skedde genom ett trasigt glas eller (just i det här fallet) ett fönster i ett fönster. Genom skärvorna kan vi se situationer i nya perspektiv, som kanske inte är mer eller mindre sanna, men som likväl berättar något om verkligheten som vi annars inte skulle ha sett.

http://www.josefinrasmuson.org

 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs