Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 133. Sjunde april - Ögonminne
Teknik Akryl, ristning på akrylglas
Konstnär Katrina Loelv

Det börjar i mina ögon.

I mina ögon som ser världen. Jag ser med hjälp av mina ögon att jag kan öppna passager mellan olika sätt att se. Jag rör mig genom dessa passager tusentals gånger under en dag. En av dem öppnar sig mot det som är en av mina viktigaste källor till inspiration; den förändring och utveckling allting genomgår. Med det följer en nyfikenhet för de inre föndringar jag som levande, kännande varelse ständigt erfar. Som konstnär strävar jag efter att vistas där den processen sker, i det område som skiljer den yttre verkligheten från den inre. Det här utrymmet besitter en stark magisk kraft som lockar mig och som jag vill lyssna till och kommunicera i min konst.

På Vårsalongen visar jag två målningar. Jag har utgått från en enkel blyertsskiss, några linjer antecknade den sjunde april 2011. De slutliga bilderna är gestaltningar av det som låg kvar i min minnesbank från just den dagen. Återklangen av ett minne och det nya som kommer med varje penseldrag, som förenas i samtalet mellan det jag gör och det jag förstår. Titlarna med dateringen valde jag för att de kändes angelägna och lite privata, som att kika i någons dagbok. Båda målningarna tar avstamp i samma motiv men skiljer sig från varandra i en förskjutning av motivets fokus, både visuellt och mentalt. Bilden som visas här på Vårsalongswebben är den av de båda målningarna som ligger längst bort från ursprunget. Den är ett bildeko från minnet av platsen och den atmosfär där skissen blev till.

Till största delen arbetar jag med måleri, ofta i blandteknik, collage och video. En del av fascinationen jag känner för olika material handlar för mig om deras rent taktila kvaliteter. Det kan vara känslan av en matt eller en glansig yta, av hel- och halvtransparenta eller solida material. Egenskaper som gör att kontraster och spänningsverkan är inbyggda i målningarnas material.

Jag är född 1958 och uppväxt i ett litet samhälle utanför Eskilstuna.
Numera är jag bosatt och verksam i Uppsala.

www.katrinaloelv.se

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs