Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 77. Lili II
Teknik Olja, kol på duk
Konstnär Kerro Holmberg

Lili Brik och Valdimir Majakovskij, med smeknamnet Volodja, är ett av de mest kända och spektakulära kärleksparen i det ryska 1900-talets historia.

Lili var poeten Majakovskijs musa, stora kärlek och samtalspartner. Han dedicerade sina diktsamlingar till henne. Lili och Volodja levde i ett s.k. "menage a trois" då Lili var gift med Osip Brik, en treklang som fungerade förvånansvärt bra. De tre var de allra närmaste vänner och älskade varandra. Osip och Lilis kärlek var av det platoniska slaget.

Efter Majakovskijs död för egen hand 1930, glömdes han under en tid bort, men Lili skrev till Stalin för att påminna om poetens betydelse under revolutionens första skede och om hans storhet som poet. Stalin beslöt sig då för att kanonisera Majakovskij till den store Sovjetdiktaren.

Problemet blev Lili.

Hon var minst av allt idealkvinnan i Sovjetsamhället. I statens ljus framstod hon som dekadent, både för borgerlig och för intellektuellt avantgardistisk. Dessutom sexuellt utlevande och extremt självständig i levnadsföring och tanke. Så långt från den sunda arbetarkvinnan inom industri och jordbruk man överhuvudtaget kunde komma.

Fotografiet som jag utgått ifrån är taget 1918 under en inspelningspaus i arbetet med filmen "Fjättrad av filmen". Lili och Volodja står lutade mot ett träd i samtal, de verkar måttligt nöjda över att bli störda under sin téte a téte.

Efter Majakovskijs ofrivilliga upphöjning till Stalins hovpoet, ser dock bilden annorlunda ut. Det blir uppenbart hur historien förfalskas och manipuleras då Lili helst sonika retuscheras bort ifrån fotografiet. Det är omöjligt att se att hon någonsin stått där. Volodja måste ha roterat i sin grav. Lili betydde ju allt för honom.

I deras intensiva brevväxling, under perioder när de var skilda åt, är det lätt att konstatera passionen men de delade även en annan - den för djur! Breven innehåller oftast historier om olika hundar, katter och andra varelser som de sett på gatan eller på Zoo. Inte för intet kallades Lili Volodja för "Valpen" och Volodja Lili för "Kissen". De undertecknade sin brev med en liten teckning föreställande just en valp för Volodja respektive en kissemiss för Lili.

I min bildsvit har Volodja just lyft upp hunden Skotty i sina armar.

För läsning om Lili Brik och Vladimir Majakovskijs liv rekommenderas bl.a. Bengt Jangfeldts bok "Med livet som insats".

f. 1959, bor och arbetar i Stockholm

kerro.holmberg@spray.se

 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs