Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 152. Badskoj med lillebror
Teknik Olja på duk
Konstnär Kristina Nilsdotter

Det är viktigt att känna en mening med livet. Den behöver inte alltid vara filosofiskt djup och verbaliserad, bara den skänker ro och lust. Det är en sådan mening, av mycket enkel art, som jag har funnit i bildskapandet de senaste åren. I konstens hantverk och uttryck får jag vila och glädjas - glömma sådant som inte alltid riktigt fungerar och håller ihop. Och mina konstverk har hittills oftast avspeglat detta okomplicerade förhållningssätt.

”Badskoj med lillebror” är en av mina enklaste och gladaste målningar. Den tillkom för omkring ett år sedan, i Luleå kommuns stipendieateljé, där jag skulpturalt och måleriskt arbetade med bland annat ett badtema. En liten systerson (vid tiden 7,5 år), som kom på besök i ateljén, blev helbegeistrad när han fick se målningen. Han utropade:

”DET DÄÄÄR måste vara det bästa konstverk du någonsin har gjort, moster Kristina!! Om jag hade haft råd skulle jag köpa det!”

Så det finns nog åtminstone en person som skulle säga att Liljevalchs jury gjorde ett bra val som antog den här målningen till årets vårsalong.

Jag älskar att måla, men egentligen ser jag mig mest som skulptör, eftersom det var den inriktningen jag hade när jag för länge sedan kom in på Mejan - Kungliga Konsthögskolan i Stockholm - 25 år gammal. Men efter att jag avbröt studierna, då jag ”klappade ihop”, drabbad av överbelastning och psykos, var jag länge borta från skapandet. Först långt senare, 2008, startade jag om på allvar, och försöker nu utveckla mig både på skulptur- och målerisidan. 2010 antogs en av mina målningar till Liljevalchs vårsalong. Efter det har mycket hunnit hända - samlingsutställningar och separata utställningar.

Född 1966 i Luleå.
Bosatt i Umeå.
Medlem i Kyrkskolans ateljéförening i Holmsund.

kristinanilsdotter.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs