Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 180. Skånskt yllebroderi med lite innehåll
Teknik Broderi
Konstnär Lia Pizarro

Jag hörde ett inslag av Agneta Gustavsson i radioprogrammet Konflikt 2010. Det handlade om en flykting från Afghanistan, Mir Abbas Safari, som var en skicklig mattreparatör och hade levt på flykt i 26 år. Han hade blivit trakasserad på grund av sin sexuella läggning och sökte därför asyl i Sverige 2003. Han fick avslag på sin ansökan och skulle utvisas till Afghanistan. I väntan på utvisningen satt han inlåst i en häktescell i Gävle där han tog sitt liv i maj 2010, 36 år gammal.

Mir Abbas Safari föddes i Afghanistan, blev tidigt föräldralös och växte upp hos sin farbror. Han följde med när farbrodern och hans familj flyttade till Iran och det var där som Mir Abbas Safari lärde sig att tillverka mattor. I vuxen ålder blev han trakasserad och förföljd på grund av sin sexuella läggning och kunde därför inte bo kvar i Iran. Han flydde till Turkiet, sedan vidare via Grekland och Tyskland till Sverige.

Med falskt namn och en osann historia sökte Mir Abbas Safari asyl i Sverige 2003 och fick nej från Migrationsmyndigheterna. Andra gången berättade han den sanna historien om sitt liv men blev inte trodd.

Mir Abbas Safaris tillvaro var osäker och han bodde på flera olika orter i vårt land. Han hamnade i psykisk obalans och 2005 försökte han i desperation ta sitt liv genom att tända eld på sig själv i en klädkammare i ett bostadshus som fungerade som flyktingboende. Han överlevde och ingen annan person till skada men han blev ändå åtalad för grov mordbrand och dömdes till 5 års fängelse. I 3,5 år vistades han på rättspsyket i och hans läkarintyg berättar om total ensamhet och en känsla av övergivenhet.

På polishuset i Gävle tillbringade Mir Abbas Safari sina sista 67 dagar i häktescellen i väntan på utvisning till Afghanistan. Den 27 maj 2009 tog han sitt liv i häktet.  Hans kropp skickades till bårhuset på Gävle sjukhus och där han kom att ligga i 365 dagar. Den 27 maj 2010 blev Mir Abbas Safari begravd på Skogskyrkogården i Gävle.

Jag blev så berörd av att höra ett så dramatiskt människoöde att jag inte kunde glömma Mir Abbas Safaris livshistoria. Jag tog fram pennor och papper och började skissa. Jag såg framför mig fåglar och blommor. Ganska snart förstod jag att det var ett skånskt yllebroderi jag skulle åstadkomma. Jag hittade i en korg ett långt tygstycke som jag hade köpt på en loppis eller kanske fått av någon. Det bestämde hur broderiets format skulle bli. Trots att det hade ett hål kändes det helt rätt.

Jag broderade under nästan två år. I början broderade jag med väldigt mycket entusiasm och kunde brodera i några dagar i sträck, och ibland kunde broderiet ligga i månader. Men varje gång jag hörde namnet Afghanistan blev jag påmind om att broderiet måste bli färdigt någon gång. Jag måste göra något för Mir Abbas Safari trots att han inte finns bland oss, tänkte jag hela tiden under arbetets gång. Honom kan man inte glömma.

Jag skickade tre alster till årets vårsalong och bara "Skånskt yllebroderi med lite innehåll" blev antaget, men jag blev glad ändå. Många fler än jag har blivit berörda av historien. Kanske Migrationsverket och Kriminalvården i Gävle nu kommer att få många fler kommentarer till fallet Mir Abbas Safari. Det här är min.

Jag är född 1961 i Santiago i Chile. Jag bor och arbetar jag som pedagog i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs