Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 181. Tjugo i fyra
Teknik Rumsinstallation
Konstnär Maja Qvarnström & Erik Lagerwall

Att välja i en värld där alla val redan är gjorda medför en viss rastlöshet. Överallt man försöker vända sig så vänder man sig till ett faktum, för allt är ju vad det är. Det som man låter vara viktigt för sig själv eller till och med definierar sig själv genom, blir i många fall bara dåliga kopior av den verklighet som vi antar att alla anda befinner sig i. Den är för oss som åskådare mer sann än vår egen. Strävan efter att lyckas i den blir lätt bara en projicering av det man tror förväntas av en. Ur den gör vi allt vi kan för att känna oss trygga. Men med en given väg som pekar åt fel håll blir det en falsk trygghet som vi känner oss allt mer hopplösa i.

Tjugo i fyra kanske handlar om ögonblicket när det där Inget Särskilt som blivit ens allt fryser till och ilar längs ryggraden.

Vi har byggt upp ett hem, sak för sak, allt från köksskåp och dörrar till skräpmatsrester och pantflaskor. Tekniken vi använt oss av framställer föremålen som realistiska men samtidigt uppenbart skeva och konstgjorda.Denna förskjutning av verkligheten till kopior och konstgjorda motsvarigheter till vardagliga föremål väcker tankar om vad som är verkligt och vilka egenskaper som särskiljer kopian.

Vi vill med installationen framkalla en känsla av repetition och tristess kopplad till en upplevelse av att bara köra på i samma riktning utan mål eller slut. Vi vill väcka en viss irritation hos betraktaren kring meningslösheten i återskapandet av dessa betydelselösa föremål. Installationen blir på så vis genom själva utförandet, en konkretisering av de känslor av meningslöshet man kan känna inför sin egen vardag.

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs