Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 239. We Are All Negroes
Teknik Fotografi
Konstnär Mandra Wabäck

Jag träffade en man på det kommunala badhuset. Vi duschade samtidigt bredvid varandra. Han var kolsvart. Jag var vit. Ett samtal inleddes medan vattnet strömmade. På bästa oxfordengelska berättade mannen att han kom från Afrika. När jag frågade var i Afrika han kom från, uppstod viss irritation. Mannen var född och uppvuxen i London. Men han kom inte från England, nej, han var afrikan. Vem vill komma från England om man kan komma från Afrika, i alla fall i tanken? Inte den här mannen i alla fall. Något konfunderad kommenterade jag med att Lucy är allas vår moder, civilisationens vagga ligger i Afrika och att jag också är afrikan. För det är jag väl, fast jag råkar vara vit?

Då tog det hus i helvete under duschen i det kommunala badhuset. Tvål och schampo blandades med århundraden av motsättningar. Det skvätte åt alla håll och kanter. En svart man som var vit inuti och en vit kvinna som var svart inuti möttes mellan senapsgula kakelväggar. Den gemensamma nämnaren, det genetiska i form av Lucy, försvann med löddret i avloppsrännan. Det ekade och skvalade, om vart annat.

Friktion och arvsmassa. Timotej och Barnängen. Vi luktade i alla fall gott efteråt. 

Do you realize that I cant see you, but you can see me?
-Natassja Kinski i Paris, Texas, 1984

Mitt arbete kan ses som lösryckta scener ur en långfilm med ett odefinierbart slut. Eller så har den kanske inget slut alls. Otäcka sagor med överdrivna, förvrängda karaktärer. Bilder som metaforer, uppförstorade känslor och situationer som kräver uppmärksamhet.

Att livet blir till konst och konsten blir till liv är en symbios som är lika lockande, förförisk, som förrädisk. För när alla gränser är upphävda kommer vi in i en grå zon där allt är tillåtet. Gränser och motsättningar MÅSTE definieras om man ska ta sig ur det likgiltiga, grötiga, tillståndet av allt-är-tillåtet-det-spelar-ingen-roll.

Jag sa det då och jag säger det igen:
Det är en ynnest att vara här.

www.mandrawaback.com
mw@mandrawaback.com


Född (1970) och uppvuxen i Stockholm. Pendlar mellan Stockholm och Amsterdam.
Gått på Konsthögskola (audiovisuell formgivning, BA 1994) och Dramatiska Institutet (regilinjen, drama, BA 2001) i Amsterdam. Vid sidan om mitt eget arbete undervisar jag även i bildkonst, konst och kulturhistoria för barn, ungdomar och vuxna.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs