Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 31. Fakir
Teknik DVD, 5:46 min
Konstnär Niklas Elmehed

Att ta ett steg åt sidan är roligt, särskilt om det finns ett stup där. Mitt projekt, Fakir är en hyllning till trygghetsknarkande självspäkelse och poetiskt våld.

De tre verk som jag visar på Vårsalongen tillhör alla projektet Fakir där jag utsätter min och andras kroppar för ett antal surrealistiska aktioner som sedan dokumenteras i teckningar och video. I varje verk söker jag en grundspänning mellan absurd humor och kontrasterande svart allvar.

Filmen Fakir: Filmen fungerar som en dokumentation över en Fakir (spelad av mig själv) som utför en av sina akter. Han är grundlig och anlitar endast de bästa personerna i sin omgivning som assistans för att nå sitt slutmål. Sin mor, bror och Pablo Picasso.

Fakir nr.1: Kolteckning av Carl XVI Gustav försedd med maskeradvingar. Jag har under en längre tid fascinerats över kungens förmåga att försätta sig i extremt utsatta situationer. Jag börjar misstänka att han kanske njuter av att hängas i media, en självspäkande kung, en fakir av högsta rang. Se teckningen här: http://niklaselmehed.se/fakir.html

The Show: Kolteckning av två björnar som parar sig på en scen på en fullsatt arena. Även denna situation handlar om total utsatthet. Knappast självförvållat men björnarna kör sitt race ändå. Se teckningen här: http://niklaselmehed.se/fakir.html

www.niklaselmehed.se
info@niklaselmehed.se
tel: 0709 180 250

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs