Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 1. Peace
Teknik Olja på duk
Konstnär Rolf Andersson

Justice

Personligen har jag under mitt långa yrkesliv i flera större företag och i olika befattningar lärt mig att "Justice does not always exist." Problem uppstår hela tiden och man måste försöka lösa dem så att man kan gå vidare. Våld löser inga problem.

Jag har sedan barndomen varit intresserad av personer som valt svåra livsbanor och försökt förstå varför. Che Guevara var en sådan person, Usama Bin Ladin en annan. När Bin Ladin blev dödad upprördes många kanske mest mot det brutala sätt som hela operationen genomfördes på. I en debatt på TV 1 i utbildningskanalen där frågan om USA:s handlande var lagligt deltog bland annat experterna Hans Corell och Ove Bring. De menade att USA:s handlande var emot folkrätten och FN:s uppfattning om vad en rättsstat kan göra men också att USA:s handlande ökar motsättningarna mellan USA och arabländerna.

Peace

Tavlan uttrycker en önskan om att USA skall ändra sin utrikespolitik och styra den mot fred. Man måste förstå att President Obama i dagsläget har svårt att genomföra stora förändringar. Jag sätter min tilltro till Obama och att han efter valet skall kunna genomföra större kursändringar. Min önskan är att han som flickan på bilden skall sträcka fram en blomsterbukett till de arabiska folken med en önskan om fred.

Kortfattat CV

Jag föddes i Gällivare 1933 och växte upp på Axelssons gård där min far var lanthandlare. Intresset för konst fanns redan i unga år. Den första utbildningen fick jag på ABF:s konstskola genom Eje Åsbrink och hade målsättningen att bli konstnär på heltid men Eje avrådde mig kanske med de egna erfarenheter hon hade efter studier i Paris för Andre Lothe. Däremot stöttade kyrkoherde Nordlund mig och detta präglade troligen mitt intresse för olika livsöden. Så småningom utbildade jag mig  till civilingenjör vid Chalmers i Göteborg.

Genom mina anställningar vid olika företag har jag haft förmånen att resa mycket runt om i världen. Detta har givit mig möjligheter att ta del av olika kulturer och se mycket konst, men måla har jag hela tiden fått göra på fritiden. Jag har också haft förmånen att vidareutbilda mig inom konsten bl a genom Gerleborgsskolans kvällskurser där Peter Dahl var lärare.

Utställningar

Under de tidigare åren deltog jag på utställningar i Malmfälten och i Luleå.
Vid två tidigare tillfällen har min konst ställts ut på Liljevalchs Vårsalong år 1984 och år 2002.
Separatutställning på Galleri 17 i Stockholm 2002.
Gällivare konstförening arrangerade en separat utställning 2007.
Separatutställning på Galleri Mittbrodt på Öland 2009.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs