Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 22. Maya Saneh, Södermalm
Teknik Foto/direktprint på plexiglas
Konstnär Saga Berlin

Fotografiet är en del av en porträttserie som består av 10 bilder.

Jag fascineras av människors olika livssituationer och gillar att kunna byta och utmana perspektiv när jag porträtterar personer. Att inte betrakta en individ som objekt utan som ett subjekt.

Jag vet inte vad som får mig att fastna för vissa personer, och lika lite brukar den som porträtteras förstå det. Men jag får en bild på min näthinna när jag lär känna vissa människor  och då växer ett porträtt fram. Det är alltid personen i sig och hans eller hennes historia som via mina egna erfarenheter och betraktelser formar porträttet.

Jag inspireras av det jag älskar och det jag hatar. Mina egna känslor spelar därför en stor roll när jag väljer ut vem eller vilka jag vill porträttera.

Ungdomskultur har alltid intresserat mig och jag bestämde mig för att gå djupare in i det området när gjorde porträttserien. Att man står med en fot i varje värld - i ungdomskulturen och i tillvaron som vuxen - är något som blir väldigt tydligt efter att man fått sitt första barn. Likaså könsrollernas makt.

Maya gav mig den perfekta plattformen för att bygga vidare på mina tankar. Hennes liv inspirerade mig till att bygga upp en scen i hennes barndoms kök på Södermalm, Stockholm. Som blivande mamma och i en livssituation långt bortom det perfekta, numera ljusa vardagsrummet som hennes forna Södermalm formats till, väcker känslor och frustration.

En frustration över att ständigt försöka vara redo att försvara sina val. Det finns knappt någon tid över för att hinna känna efter och uttrycka sina behov som en helt egen individ. Rädslan för den politiska utvecklingen och samhällets människosyn som blir allt kallare och mer ignorant gör inte en graviditet lättare.

Genom fotografiet ska betraktaren kunna färdas i in i Mayas vardag och tankar men också in i mina egna känslor och erfarenheter. Men det fina med konst är att man tillåts tänka hur man vill och just precis därför är kanske den här texten helt överflödig eftersom huvudsyftet är att väcka tankar hos betraktaren själv.

Jag valde Maya och de andra personerna  till min porträttserie för att jag vill berätta om människor som sällan uttrycker sig utanför sin egna miljöer. Personer som jag tycker syns för lite i vårt medelklasskåta och inbillat jämställda samhälle. Ett samhälle som sällan byter perspektiv utan att samtidigt skapa offer.

Hela porträttserien, samtliga 10 bilder, finns att se i min bok NICEGUZZ.

Jag är född 1987.

www.niceguzz.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs