Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 113. Tennis. Scale 1:10 (Nadal vs Djokovic Wimbeldon 2011 final game)
Teknik Handtovade ullbollar
Konstnär Simon Key Bertman

Text: Magnus Nordberg

Simon Key Bertman är textilkonstnär och designer, bosatt i Stockholm, Sverige
och med verksamhet nationellt och internationellt. Med ett knivskarpt öga för mönster, struktur och färgkombinationer har Bertman under ett par år fått stor uppmärksamhet för sina textila verk. Med unika metoder sprungna ur tankeexperiment om tyget och materialets följsamhet, fall, strukturbildningar och kombinationsmöjligheter skapar han textila verk, i liten och stor storlek, som fångar in betraktaren med en självklar pondus och autonomitet.

Fokus i det konstnärliga arbetet är att utvinna och få fram ytstrukturer och mönster som i tredimensionella eller endimensionella textilier återspeglar en process, en matematisk tanke eller ibland ett spel. Unikt för Bertmans verk är de underliggande sociala koder som hans vävning och mönster representerar, identifierar och problematiserar. I skiftet mellan skapandet av högkvalitativa produkter för vardagsbruk och textila verk för utställningar ligger fokuset på att ständigt fördjupa och diskutera vad mönstret och strukturen i ett textilt objekt kan representera och berätta om ett sammanhang eller sin samtid. Varje möte mellan två trådar eller trådsystem i väven är unikt har en betydelsebärande mening, de existerar inte där endast för att hålla ihop väven fysiskt utan för att varje tråd/trådsystem har ett syfte och integrerar i systemet.

Unikt i Bertmans konstnärsskap är bruket av det mänskliga kroppens fysikalitet, rörelsemönster, behov och utformning som ingång i skapandet av form, mönster och dimensioner i hans verk. Han har använt sina erfarenheter av och låtit sig inspireras av sitt utövande av Racketlon (Badminton, pingis, Tennis och Squash) och Capoeira och skapat ett flertal textila verk och produkter direkt utifrån sporternas utövande och inneboende regler.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning.
Utställningen Sovjetisk affischkonst öppnar den 12 oktober med följande öppettider:
Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs