Vårsalongen 2012

27 januari25 mars 2012

Titel 159. From a Heart to Another
Teknik DVD, 1:55 min
Konstnär Yohanna Nordh

Den första gången jag fick syn på den 100- åriga leksakshunden, stod den på ett golv i ett hörn. Hundens sorgsna min och slitna kropp utsände en känsla av övergivenhet. Den tillgivna leksaken bar på en historia. Någon gång hade den varit många barns bästa vän, blivit klappad av små barnhänder, värmt och tröstat många hjärtan. När jag tog upp hunden visste jag direkt vad jag skulle göra för att väcka den gamla veteranen till liv igen. Med en lånad systemkamera och hunden under armen gick jag hem för att göra en stop motion film.

Musiken växte fram i takt med filmen och avspeglar berättelsens stämning. Jag sjunger från hundens perspektiv och anpassar min röst för att lättare leva mig in i situationen.

För mig är det en triumf att dela med mig av mina känslor, tankar och ord. Liksom filmens titel önskar jag att mitt alster, som kommer från hjärtat, ska äntra någon annans hjärta.

En del anser att konst är en flykt från verkligheten. För mig är den en flykt till verkligheten.

Jag uttrycker min konstnärlighet med bild, form, färg, textil, rörelse, ord och musik. Kärnan av dessa sammanflätande uttryck kallar jag för mitt kreativa kaos.

I varje detalj vill jag väcka en nyfikenhet och räds inte att framhäva det triviala i sin enkelhet eftersom det är där den äkta skönheten sitter. Ty det vi åtrår, är det vi ser varje dag. När jag skapar vill jag frambringa en kontrast av allvarsamhet och lekfullhet, där man i den melankoliska undertonen kan finna en portion humor inbakad.

Min kreativa bana inleddes efter att jag tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet 2005 och åkte till Florens för att studera modedesign på Accademia Italiana. Året efter fortsatte jag mina studier inom modebranschen på Designskolan i Malmö.

Som tidigare nämt ägnar jag mig även åt musik och artisteri. För mig är musik anledningen till varför tid existerar. År 2008 spelade jag in mitt första album, ”Something about Life”. Samma år blev jag antagen till utbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik där jag studerade i två år. Idag är jag mitt uppe i en EP- inspelning av mina alster på skånska.

Intresset för filmskapande är relativt nytt för mig och uppstod för ca ett år sedan. Jag njuter av att kunna kombinera de flesta av mina kreativa sidor i mina filmer. 

Inspiration är inget jag söker efter utan den kommer till mig självmant. Därefter låter jag fantasin flöda och skaparkraften leka sig fram. Min vision berättar för mig vad jag ska förmedla.

Födelseår: 1986
Född i Ängelholm, bosatt i Helsingborg.
Studerar i Malmö

www.myspace.com/yohannanorth
Youtube Yohanna Nordh 
Facebook Yohanna Nordh Music

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs