Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 43. Något enkelt som till exempel en gran eller ett hus
Teknik Olika textila material och tekniker
Konstnär Amy Bondesson

Något enkelt som till exempel en gran eller ett hus är ett textilt verk i form av en matta som är gjord för att betraktas. Den är tillverkad av lump, filt och textila applikationer i olika material och tekniker; en blandning av vardagliga och enkla material – vegetabiliskt garvat läder och fantasirikt hantverk. 

Applikationerna är mindre textila delar som bildar mattans bild. Tillsammans blir dessa former en sammansättning som skildrar ett kretslopp där allt hör ihop – varje del behöver den andra för att fungera. 

Utgångspunkten för bildens sammansättning är Inuiternas berättartradition; de samlas runt en bild för att berätta en historia. För att ingen ska hamna fel i förhållande till bilden finns inget upp eller ner, höger eller vänster. Likt fungerar mattan, den ska kunna betraktas från alla håll.

Min önskan, från arbetets start, har varit att få se mattan i något sammanhang, att iscensätta och inreda med den. I första hand tänker jag på en miljö som är tänkt för barn, där barn såväl som föräldrar och andra anhöriga kan betrakta mattan och beskriva vad de ser, minnas, berätta eller bara vila tankarna i dess uttryck. Som exempel skulle den kunna fungera som en scen, där barn och vuxna kan sitta och stå runt mattan, den blir ett verktyg för samtal, workshops, reflektion etc.

Då mattan tillverkades mindes jag min lek som barn; jag kröp omkring på golvet, byggde, sorterade, organiserade en värld för mina Barbiedockor. Genom minnet av den leken skapades Något enkelt som till exempel en gran eller ett hus. Nu vill jag föra leken vidare men på ett mentalt plan där betraktaren kan bygga, sortera och organisera berättelser och intryck.

Borås, född 1978.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs