Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 268. Efter måltiden
Teknik Olja på duk
Konstnär Anders Sköld

I januari, februari brukar jag åka till Venedig. Har man tur då så kan man få se dimma och snöflingor. Jag går omkring i flera dagar i ett helt övergivet, avstängt Venedigbiennalsområde samt i vissa representerade länders salar som står tomma likt spökhus. Jag går också omkring i alla Venedigs konstmuséer och ser fem, sex hundra år gammal konst. Där ser man också gedigenheten i samma teknik som jag använder mig av i mitt måleri.

I övriga Venedig promenerar jag också hela dagar. När jag kom in i detta rum blev jag tagen och rörd nästan till tårar. Jag visste att detta var mitt rum. Motivet är en fiskhall efter det att alla fiskhandlare givit sig av och gaturenhållarna spolat av hela marmorgolvet. Det röda är presenningarna som man antagligen satt upp för att hålla måsfåglar, duvor samt den värsta kylan borta.

Idén översvallade mig omedelbart och har också varit som ett regissörsarbete i många år då jag komponerat ett stort antal verk där måsfåglar har en dialog samt svarta sopsäckar och frigolitlådor fyllda med rester av fiskrens, is och tidningspapper.

Jag har försökt att rannsaka mig själv varför jag har hållit på med detta och kommit fram till att det är en liknelse inför hur vi människor med vårt kroppsspråk säger vad vi tycker om varandra. För mig är det oerhört tydligt; man visar tillgivenhet, avsmak, försök att se ut som om man inte bryr sig när man ändå gör det osv. Allt utspelar sig i ett rum som blivit som en fond eller omsluter händelserna.

Namnet Efter måltiden kommer sig bland annat av att allt utspelar sig då alla måsfåglar har ätit färdigt av fiskavfallet och gaturenhållarna har tagit vid. Vad den annars handlar om skulle kunna vara mycket; exempelvis någon övre makts överinseende eller egen tvångstanke av vårt ständiga harvande här på jorden. Alltså omslutenheten av det röda som en sorts omsorg och värme i kontrast till en sorts bottennivå vi människor kan befinna oss på där vi sopar upp avfall och söker klarhet. Det skapas en silhuett till världen utanför.

En teknik - fyra vägar senare sedan år 1976:

Tekniken är olja på duk. Denna teknik började jag med då jag var åtta år gammal. Varför jag hållit fast vid denna är p g a att jag tycker den känns som den mest gedigna. Den har enligt mig mest lyster, djup och klang. Jag gillar konsistensen i färgen. Min långa erfarenhet tillåter mig att få möjlighet att skapa dynamik både genom att färgen står ut från duken, pastost, eller att den får flöda med hjälp av antingen terpentin eller olja eller både och. Beskärningar ger mig väldigt mycket. Ingången av olika element och individer likaså. 

Jag arbetar alltså med en teknik och tillhör den priviligierade lilla skaran som försörjer mig heltid på enbart det och har gjort så hela livet. Dock är det så att jag unnar mig att ha fyra, just nu, parallella vägar i oljemåleriet som ibland korsas.

Den skaran kollegor till mig som också försörjer sig på heltid håller ju till nittionio procent på med två till tio tekniker parallellt, såsom lera, photoshop, massmedia, litografi, fluxus, readymades, feminismer, arte povera, konceptkonst, earth art, neo-expressionism, assemblage, colourfield, som de alla brinner för.

Principen är ungefär som ingefäran då man äter sushi och det är det som är poängen, man tvättar rent när man skall byta smak; jag älskar alla mina fyra grepp och har gjort så sedan 1976. Det fungerar som så att om jag har målat en väg en förmiddag så kan jag, efter att ha sovit middag, med lyckorus kasta mig in i ett helt annat sammanhang på eftermiddagen. Vad dom olika vägarna går ut på kan man få reda på om man kommer på något vernissage. 

Detta tror jag är min tolfte utställning i Stockholm. Den första hade jag på Galleri Swedenborg, några på Galleri Humlan på Sturegatan samt några på Utställningssalongen på Strandvägen och Karlavägen. Även samlingsutställning på Galleri Futura på Karlaplan och Konstmässan. Annars är mina flesta utställningar i USA och Norge. 

Född 1968, målat olja på duk sedan 1976. Bor på Lyckorna i Ljungskile.

www.andersskold.seUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs