Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 269. Green Reflections
Teknik Akvarell
Konstnär Benny Stigsson

Jag bor i Kolsva, Västmanland och jobbar som busschaufför på Västerås Lokaltrafik.

Att rita och måla har varit ett stort intresse ända sedan jag var liten (född 1968), men intresset fick stå tillbaka under dom 25 år som jag spelade fotboll. I slutet av 90-talet fick jag upp ögonen för akvarellmåleriet och blev fast direkt.

Jag är till viss del självlärd men har gått några en-dagars kurser på akvarellcenter i Sollentuna med Maria Ginzburg (Sverige) och David Taylor (Australien). År 2000 var jag i England på en veckas ”workshop” med Ron Ranson. 2009 var jag på en ny ”workshop” i Spanien med Joseph Zbukvic från Australien, som redan innan resan var min absolut största förebild. 2012 var jag på ytterligare en workshop med Zbukvic som ägde rum i Frankrike.

På dessa kurser har den största upplevelsen varit att måla ute på plats (plein air) vilket jag mer och mer försöker att göra här hemma också.

Jag har sedan 2004 haft separat-utställningar och på senare år även deltagit i flera jurybedömda utställningar.

I september (2012) fick jag besked att en av mina tavlor ”Wet Road, New York” skulle delta i den jurybedömda Shanghai Zhujiajiao International Watercolour Biennial Exhibition, en av världens största akvarellutställningar. Det känns otroligt hedrande, speciellt när jag fick veta att det var jag och Lars Lerin som representerade inte bara Sverige utan Norden ”nere” i Shanghai. Utställningen är nu slut men tavlan kommer att visas på fler ställen i Shanghai under januari och februari.

Mina tavlor på vårsalongen:

Jag delar samma teori som min "mentor" Joseph Zbukvic som går ut på att akvarellerna förhoppningsvis ”talar för sig själva”, att det finns en liten berättelse som betraktaren kan hitta i den. Det är i alla fall min tanke med det mesta jag målar, om det så handlar om en gata full med människor och bilar eller en stilla morgon vid näckrosdammen. Att den ska ”kommunicera” med publiken.

Bidrag 1: Green Reflections 
Tavlan är målad hemma i min ateljé efter ett foto som jag fått lånat av min vän Tomas, föreställande hans segelbåt vid en ö som heter Granskär i närheten av Birka. Den gröna skogen som speglades i vattnet var det som tilltalade mig främst, men jag tycker också om att måla segelbåtar trots att jag aldrig seglat. 

Bidrag 2: Vila, Köpings hamn
Tavlan påbörjades på plats i småbåtshamnen men gjordes färdigt i ateljén. Återigen båtar och en fin spegling som inspirerade mig.

Bidrag 3: Näckrosviken, Annsjön
Även denna akvarell är målad efter ett foto i ateljén. Fotot tog jag själv hos mina vänner vid deras sommarstuga i Ljusfallshammar. Roligast tycker jag att det är när man kan stå på platsen och måla, men det är inte alltid det mest praktiska. På plats får man så många fler färgintryck än från ett foto, och man kan känna stämningen på ett helt annat sätt.

Titta gärna in på min hemsida!   

www.bennystigsson.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs