Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 124. Stjärnbräcka, Saxífraga stelláris
Teknik Textil på kycklingnät och ståltråd
Konstnär Birgitta Hammarqvist Steger

Den vilda och otuktade naturen och hur vi interagerar med den är min största inspirationskälla. Naturen ger mig kraft och glädje. 

Arctic Flora kallar jag mitt pågående arbete om fjällväxter, små och på lite håll oansenliga växter. Kommer man nära framträder en fascinerande värld av utsökta färger och former.

I mina verk här utgår jag från skisser i färg och blyerts som jag samlat på mig under somrarnas fjällvandringar. De är förstoringar som blandats med min minnesbild och upplevelse av växterna samtidigt som jag försöker bibehålla dess karaktär när jag bygger dem av metalltråd, metallnät och textil.

Min nyfikenhet på nya tekniker har drivit mig att prova olika uttryckssätt och vad jag sen väljer är beroende av det jag vill säga. Med utgångspunkt i grafik, teckning, målning och textil arbetar jag också med foto, video, animationer och datorgrafik.

Mina bilder uppstår ofta spontant. Det kan vara former eller färger i kombination med ljuset som fångar mitt intresse och jag absorberas av sökandet efter motiv och bildvinklar med oväntade former eller mönster. Vid andra tillfällen har jag idéer jag utför som arrangerade situationer eller genomtänkta kompositioner.

Bland målare jag beundrar kan nämnas Gauguin, Cézanne, Monet och Matisse. Som barn på 50- och 60-talet påverkades jag av svensk formgivning som Sven Lindberg, Viola Gråsten m fl, tecknade filmer på TV och Tove Janssons illustrationer. Inspiration kan också komma från anslaget till en film, reklam eller foto. Annat jag influerats av är textil hemslöjd och folkkonst från olika delar av världen, t ex precolumbianska textilier och keramik från Peru.

Jag är född 1956 i Stockholm, uppvuxen i Västerås, utbildad i Göteborg och bosatt i Gagnef Dalarna.

www.steger.se

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs