Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 309. The secret of living is giving
Teknik Akryl
Konstnär Ebba Kristina Wingårdh

Min dröm, sedan barnsben och som vuxen konstnär, har varit att få åka till Afrika och träffa de barn som lever sitt liv där.

En anledning är att jag alltid fått sådan härlig inspiration tillsammans med barn och att jag drömt om Afrika så många gånger. Jag blir glad av barn och eftersom jag har haft många målarkurser för barn i min ateljé så har jag ofta tänkt på hur det skulle vara att måla med barn i Afrika.

Genom en vän i min Rotaryklubb i Ängelholm fick jag kontakt med en skola i Johannesburg där Rotary redan hade ett projekt som barnen får mat i skolan varje fredag. Jag bestämde mig väldigt snabbt för att åka ner dit och hälsa på. Så någon vecka senare var jag på plats med mina väskor som var fulla med penslar, färger och dukar.

Jag hade ingen aning om vad som väntade mig utan tänkte "jag tar det som det kommer". Jag visste inte heller hur många barn som ville måla med mig. Det visade det sig att det var nästan hundra barn som ville vara med. För att skydda deras ofta väldigt trasiga och smutsiga skoluniformer från färg klädde jag på dem sopsäckar.

Den glädjen som dessa barn sprider går inte att beskriva med ord. Jag har upptäckt att de gärna målar in hjärtan, blommor och Mandelas fängelsenummer i tavlorna. Mycket i deras bilder speglar drömmar om något bättre och mer positivt än det liv de har.

Trots barnens varma leenden och glittrande ögon, kan man ändå i deras blick skönja det svåra som de får utstå varje dag. De flesta av de barn som jag träffade var föräldralösa och levde antingen med sina syskon eller hos någon släkting.

Idén att måla in barnens ansikten i tavlorna kom av att jag ville hitta ett nytt sätt att själv utveckla min konst och att dela med mig av mina intryck av mötet med dem. Min tid i Johannesburg tillsammans med barnen är en av de bästa perioderna i mitt konstnärsliv.

Detta – mina drömmars måleriprojekt i Afrika som blev verklighet– innebär att Rotary i Ängelholm nu sponsrar fyra olika projekt i Johannesburg. Samtidigt har jag fått min dröm uppfylld och hittat ny glädje och inspiration i min egen konst.

www.ebbakristina.com

http://www.facebook.com/pages/Art-by-Ebba-Kristina/191294274255289?ref=hl

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs