Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 177. Med den rätta takten
Teknik Träsnitt på tyg
Konstnär Fredrik Lindqvist

Jag har tryckt bilden, som är 250 cm x 275 cm, med träsnitt på enfärgade  och mönstrade tyger. Sedan har jag
sytt ihop bilden med en grov svart tråd som laddar motivet med energi.
 
Jag brukar läsa berättelser för mina två döttrar Lotta och Marie och på så sätt har bilden fått en sagolik stämning. Gungorna med damerna svajar ovanligt högt och musikerna kanske inte spelar de vackraste melodierna. Som kontrast finns en naturprakt i form av färglada träd, som verkar hämtade ur fablernas värld. Hur den här sagan slutar är mycket oviss.
 
Jag börjar alltid med att teckna motivet på träskivorna och skär sedan ut alltihop med vassa knivar. Bilderna är uppdelade i många mindre delar för att jag ska få plats att trycka dem i grafiktryckpressen. När jag har skurit ut hela bilden, så färgar jag in träskivorna med hjälp av en vals som rullar över ytan. Färgen tar bara på de överliggande delarna, alltså där jag inte har skurit bort något. Jag lägger sedan på en bit tyg på träskivan och med hjälp av en tryckpress (en vals som rullar över träplattan och tyget) kommer trycket på tyget. Mina bilder trycks på enfärgade och mönstrade tyger och sys till sist ihop till ett träsnittskollage med en grov svart tråd.
 
Det är tredje gången som jag deltar i Vårsalongen. Jag arbetar heltid med min konst och ställer ut i Sverige men också internationellt. Under 2013 har jag separatutställningar i Jakobstad i Finland och i Borgholm, Söndraby, Göteborg, Lidköping och Karlskrona.
 
Född 1968 i Kristianstad, uppväxt i Bromölla. Bosatt och verksam i Arkelstorp i Skåne och i Ingolstadt i tyska Bayern. Utbildad på Konsthögskolan i Umeå och Kunstakademie Düsseldorf.
 
www.fredrik-lindqvist.comUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs