Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 274. Lost and Found
Teknik Aluminium, linoljefärg, insekter, video, 5 min
Konstnär Fredrik Strid

Jag är i grund och botten skulptör och har ifrån klassisk skulptur mejslat fram mitt eget uttryck som idag kan se ut på många olika sätt. Mitt konstnärliga intresse ligger främst i hur natur förhåller sig till vetenskapen och våra liv i övrigt. Mina uttryck kan variera en hel del – från att ha en komisk ton, kan de ibland ha en naturpolitisk klang och i andra fall en poetisk och filosofisk beröring. Många av mina verk använder djur/natur- och museivärlden för att lokalisera ämnen som död, förgänglighet och sublimitet.

Lost and found är ett annorlunda projekt som jag genomförde under sommaren 2012. Lördagen den 2:a juni  inledde jag en lång vandring mellan min ateljé i Sverige till en utställningsplats, Mosjoen, i norra Norge. Längden på vandringen var drygt 110 mil och det kom att ta mig 48 dagar att tillryggalägga hela sträckan. Under vandringen bar jag ett podium som var specialbyggt för projektet. Podiet som också innehöll all den utrustningen som jag behövde – tält, mat, kartor med mera – sköt jag framför mig på hjul, eller så bar jag på det ryggen när inga vägar fanns att gå på.

Varje dag målade jag mitt podium vitt med en linoljefärg. När jag sedan vandrade genom skog och mark så drog den klibbiga färgen till sig insekter, smuts och pollen som fastnade i färgytan. Nästa dag målade jag på nytt podiet och upprepade det hela. Slutligen, efter ett otal nätter i tält och med 48 sediment av färg och insekter på mitt podium, nådde jag mitt mål i Norge den 19 juli 2012.

Magisterexamen i fri konst från Konsthögskolan i Malmö 2005. Fr o m 1995, konstutställningar och projekt, teoristudier i USA för professor Mary Kelly, kuratoruppdrag för konstcentret Signal i Malmö med mera.

www.fredrikstrid.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs