Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 311. Sommarnöje
Teknik Textil applikation
Konstnär Gunnel Åberg

Sommarnöje visar den lilla flickan som, under sin sommarpromenad med farmor, upptäckt de stora tjurarna. Hon är helt orädd och vill gärna krypa in under staketet för att klappa dem och låta dem lukta på blommorna. Men förståndig farmor är av annan åsikt.

Bilden är en textil applikation, ca 95x110 cm. Till grund ligger ett foto, taget under en promenad med barnbarnet Emma. Sedan har jag skapat med färger, nyanser och detaljer. En del har rensats bort, en del har lagts till. Men grundkänslan finns kvar.

Den lilla flickan är nu en ung dam på 11 år, som gläder sig åt att få vara med på Liljevalchs Vårsalong, och så gör även farmor!

Mitt namn är Gunnel Åberg, jag är 67 år ung och bor i Norra Åreda utanför Växjö med konstnärlig sambo, som skulpterar i trä och metall. Vi har gemensam ateljé och hemsida. Till hushållet hör också katt och papegoja.

På Lennings Textiltekniska Institut i Norrköping, där jag gick en utbildning till modedirektris, fick jag lära mig designa, skära till och tillverka damkläder för konfektionsindustrin. Detta utvecklades efter hand till ett mer fritt skapande. Först blev det ett frosseri i lapptäcken i olika färgställningar och sedan hittade jag ”min grej”, textila bilder.

Första steget är en skiss och sedan lägger jag pussel med de olika tygbitarna och testar nyanser och strukturer tills jag är nöjd. En enda liten nyans kan göra väldigt stor skillnad. Eftersom jag har samlat tyger hela livet finns det en riktig guldgruva att ösa ur.

Nästa steg är att pressa fast allt på underlaget. Sedan är det dags för skuggningar och detaljer, vilket är det, som är mest tidskrävande men också viktigast. Det är då det blir liv och djup i bilden. Därpå sys varje liten del fast med symaskin. Valet av trådfärg på olika ställen är ytterligare ett sätt att skapa effekt. Till sist vändsys bilden med ett foder och pressas. Sedan hänger jag upp den i vardagsrummet ett par dagar för att ”ta in” resultatet.

Skaparglädjen har jag från födseln. Med tillåtande och intresserade föräldrar, som både uppmuntrade och deltog fick jag en kreativ start. Hela familjen skapade tillsammans, allt från mobiler av pianotråd och kottar till stora glasmosaiker i lampor och väggdekorationer. Materialen hade inga begränsningar. Att göra kläder till pappersdockor och måla av rosorna i blomsterkatalogen var andra uttryck för min skaparlust. Med mormors hjälp stickade jag dockkläder med mönster och snoddar i 5-årsåldern, och farmor lärde mig virka spetsar med blommor och blad i tunnaste tråd.

Tidigt började jag sy. Mor var en duktig sömmerska, och av henne har jag lärt mig att brodera och sy kläder. Ibland klippte jag fel och förstörde ett helt plagg, men eftersom mor hade en ängels tålamod blev kläderna bättre och alltmer fantasifulla. Jag minns särskilt en kort, vit skinnkjol med tillhörande jacka broderade med stora bondrosor i ullgarn. Helt galet! ”Coolt”, skulle barnbarnen säga idag.

Inspiration får jag överallt. När man bor mitt i naturen räcker det med att öppna ögonen. Jag har ofta kameran med mig och samlar motiv och detaljer. Barnbarnen bidrar på olika sätt och TV-program kan ge många idéer. Ibland räcker det med hur ljuset faller in genom fönstret. En färdig bild är alltid en kombination av idéer. Den stora svårigheten är att begränsa sig!

Kontraster är viktigt i mina bilder. Det kan vara kontrasten mellan stort och smått, mörker och ljus, kalla och varma färger, kantiga och mjuka former, tomma ytor och detaljrikedom, osv. Andra faktorer är perspektiv och djup i bilden. 

Jag har använt mig av olika tekniker. Först var det lappteknik i skiftande former. Detta kombinerades sedan med applikation. Lapptekniken passade bra till himmel eller hav, och huvudmotivet gjordes som applikation. Numera har jag nästan lämnat lapptekniken och i stället börjat med fritt broderi som ett komplement till applikationen. Broderiet är under utveckling och planer på fortsatta experiment med att färga tyg finns också.

www.gunnelabergtextil.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs