Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 167. Petra på ikat
Teknik Broderi, kedjestygn, hopdrags- och plattsöm
Konstnär Jenny Larsson

Under tre års tid har jag skapat olika ting med inspiration från Dia de los Muertos.* Starten var ett självporträtt i linoliumsnitt som senare blev en väv. Mina vänner har sedan varit objekt för flera grafiska tryck men Petra finns bara som broderi.

Jag älskar gamla ting! De får gärna vara fragila och lite skavda i hörnen. Att skapa nya saker av gamla ligger mig varmt om hjärtat. Så även att bryta mot traditioner. Vitbroderiet är lite fläckigt som vore det använt till annat tidigare. Kanske som duk eller gardin. 

Det andra broderiet, som visas ovan, är gjort på ett ikatfärgat tyg som jag hittade under ett nyare tyg vid omklädning av en fotpall. Traditionen säger att man ska räkna trådar när man broderar hopdragssömmar, som använts vid ögonhålorna. Jag har frångått det och mitt annars ofta pedanta sätt och arbetat fritt för att skapa liv i porträtten...

* De dödas dag. En stor och viktig religiös högtid i Mexiko som sammanfaller med Allhelgonahelgen. Familjer och vänner samlas för att hylla och minnas döda närstående./Reds anm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs