Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 129. Appendix
Teknik Tusch på papper, digitaliserat
Konstnär Jens Hansson

På mitt jobb arbetar vi efter ett kvalitetssystem (ISO 9001 och 14001) där dokumentation av korrespondens i alla former, analogt som digitalt, är ett viktigt moment. 

Under de senaste två åren av mitt tolvåriga yrkesliv, på samma arbetsplats, har teckningarna i detta verk blivit till. De är saxade ur ett antal av mina jobbrelaterade anteckningsböcker. Jag skulle uppskatta att teckningarna utgör ca fem procent av den totala mängden.

Att teckna på jobbet kan tyckas suspekt. Hinner han jobba på riktigt då, kan vän av ordning undra? Med tanke på hur mycket folk i allmänhet chattar och pysslar om sina facebook-profiler under arbetstid tycker jag att teckna när man talar i telefon eller när datorn öppnar upp tunga filer (vilket kan ta flera minuter ibland) inte är något att rynka ögonbrynen åt. Faktum är att jag aldrig tecknar så bra som vid dessa tillfällen; när jag låter handen gå på autopilot, låter det autonoma nervsystemet styra. Det är något kravlöst och liksom förstrött i det tecknandet. 

Jag tänker mig att teckningarna är som Emil i Lönnebergas trägubbar. Täljandet eller i mitt fall tecknandet är något man gör för att fylla tomrum, i sämsta fall något man gör för att få tiden att gå. Trägubbarna eller teckningarna blir mina tillfälliga vänner.

Så, i linje med kvalitetssystemet, för att på något sätt bevara de små vännerna uppfann jag en collageteknik där jag kunde sammanställa alla marginalteckningar, mitt telefonklotter om man så vill, till större mer komplexa bilder. Resultatet är en sorts klotter-ornamentik, ett rädsla-för-tomrummet-collage, ett alternativt appendix till min yrkesverksamhet.

Och ja, figuren i mitten "den ängslige haren" är mitt alter ego. 

Född 1971, bor i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs