Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 81. Pariserhjulet
Teknik Olja på duk
Konstnär Jonas Ellborg

I min undervisning brukar jag ofta uppmuntra till att hålla bilden öppen, att bli vän med den ofta långa, process av hopp, tillförsikt och missmod, som sätts igång när väl ett första streck är lagt. Material och metod som utgångspunkt är viktigt i (det ibland tröstlösa) sökandet efter ett motiv, eller bildbygge, likaväl som att låta motivet styra.

I den här bilden, Pariserhjulet, var det den höga horisontlinjen och ett slags arkitektoniskt stadsbygge som var min utgångspunkt. Det höll jag fast vid hela vägen. Men själva Pariserhjulet var ett sent infall. Jag hade visserligen hamnat i den formen tidigare i en av mina andra bilder här, också den gången ett överraskande infall, men i denna målning var det horisonten och ”mekano-bygget” jag skulle luta mig mot. Det rangliga hjulet blev nästan till ett Memento mori, där katedralen lurpassar; förlusta er ni, men vänta bara…

När penseldrag läggs till penseldrag dyker så småningom strukturer upp. Vissa plockas bort efterhand, som i ett ”plockepinn”, och jag vänder och vrider på bilden under arbetets gång. Formen som växer fram får sin tyngdpunkt förskjuten, balansen rubbas och emellanåt rasar hela konstruktionen. Jag omväxlande överraskas och känner igen mig i det som tar form och någon enstaka gång hittar jag ändå hem på något vis.

En annan bild, Cisternen rymmer visserligen något, men verkar mer som ett såll till sin struktur. Med tunna penseldrag som metod blev det inte tätare än så, men å andra sidan så mycket mer avslöjande.

Att bygga ett slags Babels torn var en flyktig tanke, ett hjul likaså, innan Zeppelinaren dök upp i en annan av mina målningar här. Den formen har jag visserligen tecknat tidigare men inte som ett skelett, inte som Hindenburg när ytterhöljet fattat eld. Målningen blev en bild av våra visioner och tillkortakommanden (i livet och på duken), och det var ju dit jag ville.


Född 1954, bosatt i Varberg.
Lärare vid Falkenbergs Konstskola, KPN.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs