Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 240. Arkipelag 2
Teknik Modellbygge skala 1:40
Konstnär Karl Magnus Petersson

Mitt verk är en installation, en modell av ett fiktivt skärgårdslandskap nattetid. Verket fungerar som ett tittskåp och är 27 kvm stort.

Det är vinter och de allra flesta hus är igenbommade, båtarna ligger uppdragna på land och sommargästerna har för länge sedan åkt härifrån. Angöringsfyrens ljuskägla sveper över svart vatten, kobbar och skär. Bebyggelsen består av en fyrplats, en lotsstation, mindre skärgårdshus och fiskebodar och ett sommarnöje med punschveranda som sett bättre dagar.

Verket är ljudsatt av Neurobash.

Ur katalogtext, Martin Schibili, Kalmar konstmuseum:

”Petersson har funnit sitt eget sätt att arbeta. Hans värld rör sig mellan historia, kulturarv och minne. Det handlar till exempel om det osedda och det osäkra, samspelet mellan den offentliga historien och den privata. I ett land som Sverige, som under en lång period befann sig i ständig ekonomisk framgång, där invånarna trodde på en ständigt förbättrad välfärd, vilket också bekräftades varje år, förlorade historien sin betydelse. Framtiden var viktigare. Kulturarvet ansågs inte heller som viktigt längre, snarare något som skulle vädras ut och ersättas med nytt, till exempel rev många svenska städer betydande delar av sina stadskärnor, vilka ersattes med något som symboliserade framtiden och välfärdssamhället.

Nu när tron på ständig ekonomisk utveckling delvis gått förlorad, och framtiden inte självklart ser ljus ut för alla längre, fungerar Peterssons arbeten som distraherande påminnelser om något som gått förlorat, men inte helt och hållet, många störande fragment finns kvar i minnet.”

(….)

Skärgården är starkt rotad i den svenska kulturhistorien och något som fungerar som identitetsskapande. Skärgårdarna utgör för många svenskar sinnebilden för sommar och semester. Det står för något positivt. Inom kulturen utgör skärgården ett vanligt motiv i konsten sedan 1800-talet, Strindberg använde det i Hemsöborna och Astrid Lindgren i Saltkråkan. Men, kanske är denna bild av skärgården också något som är på väg att försvinna (….)”

www.magnuspetersson-art.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs