Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 28. Lapidarium
Teknik Handvävd i olika textila tekniker. Lin, syntetiskt löshår, blandmaterial
Konstnär Katja Beckman

Jag jobbar mycket skulpturalt i mitt textila arbete, jag fascineras av strukturer och olika materials möten och blandningar. Jag låter ofta mina vävar få växa och få sitt egna liv, ofta till en tredimensionell form.

”Lapidarium är ett ställe där man lägger upphittade stenar, spillror av skulpturer och fragment utav byggnadsverk- med ett ord, saker som är beståndsdelar av en helhet som inte finns (inte längre, inte ännu, aldrig har funnits) och som man inte vet vad man ska göra med.”

Ryszard Kapuściński. Översättning Anders Bodegård.

Jag ville ge dessa bitar en egen helhet.

Verket handlar om liv, och det handlar om död. Och om att sakna något man aldrig haft.Och det handlar om att skapa sig sin egen värld.

Alla bitar är vävda för hand i vävstol, sammanlagt är det tolv vävda bitar som blandas med flätade partier, manipulerade tygbitar och snärjda sidenremsor.

Jag har vävt bitarna i en botten utav lin men knutit in löshår (syntetiskt) och tagel, med en botten av stramalj och tuskaft har jag förhållit mig fritt till tekniker och material. För mig är det inte speciella vävtekniker och att följa en vävplanering som är det viktiga, det är det slutliga uttrycket.

Formen är ett skal, en trasig helhet, eller kanske en icke klar helhet, med små trasiga bitar som klamrar sig fast vid varandra.

Många har frågat mig vad det är för något och vad man ska ha den till, en lampa kanske?

Jag tror hela grejen med verket är att den inte är något, inte ännu i alla fall. Utan några bitar som tillsammans försöker skapa sig sin egen helhet.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs