Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 221. Blåkulla - ett hus, flera hem
Teknik Fotografi
Konstnär Klara Olofsson

Både i mitt konstnärliga utövande och i mitt intresse för konst i allmänhet ligger relationer mellan människor, det sociala rummet, sociala berättelser och humor som grund för vad som oftast fångar mitt intresse. Det är i denna sfär som jag varit med om flest "aha" upplevelser, känt mig själsligt träffad och gått hem från en utställning upplyst och upplyft.

Att vi människor, speciellt och framför allt i stadsmiljö, lever våra liv parallellt med varandra är något som länge fascinerat mig. Detta fenomen blir extra tydligt när det kommer till vårt sätt att bo, alltså på en geografisk plats där vi delar adress, gård, trappuppgång, hiss och väggar men nödvändigtvis inte mer än så. Jag intresserar mig för den enskilda människans historia men också av den helhet och sammanhang som denne ingår i - om att finna det lilla i den stora bilden.

Genom att fotografera olika lägenheter i ett bostadshus har jag velat synliggöra just hemmen och människorna bakom dem. Jag har upprepat samma bild fast i olika hem; vardagsrummet, köket, sovrummet etc. Genom att sedan placera dem bredvid varandra har jag skapat ett mönster där de enskilda bilderna presenteras tillsammans som ett stort fotocollage.

Det är dock inte jag som har bestämt hur bilden ska se ut. Jag har sett verket växa under min process. Genom de val som jag gjort, som att utgå från en plats, ett hus och en fasad har jag haft tydliga ramar för mitt arbete, men inom dessa ramar har bilden konstant förändrats, och det utan min uppfattning om vad som vore estetiskt tilltalade. Mönstret har skapats av slumpen, där huruvida människorna i huset varit hemma och velat släppa in mig eller inte, spelat större roll än min vilja att genomföra min idé.

Jag kommer från Uppsala och är född 1984. Jag har tidigare läst fri konst på Middlesex University i London och bildpedagogik på Konstfack i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppet under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs