Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 221. Blåkulla - ett hus, flera hem
Teknik Fotografi
Konstnär Klara Olofsson

Både i mitt konstnärliga utövande och i mitt intresse för konst i allmänhet ligger relationer mellan människor, det sociala rummet, sociala berättelser och humor som grund för vad som oftast fångar mitt intresse. Det är i denna sfär som jag varit med om flest "aha" upplevelser, känt mig själsligt träffad och gått hem från en utställning upplyst och upplyft.

Att vi människor, speciellt och framför allt i stadsmiljö, lever våra liv parallellt med varandra är något som länge fascinerat mig. Detta fenomen blir extra tydligt när det kommer till vårt sätt att bo, alltså på en geografisk plats där vi delar adress, gård, trappuppgång, hiss och väggar men nödvändigtvis inte mer än så. Jag intresserar mig för den enskilda människans historia men också av den helhet och sammanhang som denne ingår i - om att finna det lilla i den stora bilden.

Genom att fotografera olika lägenheter i ett bostadshus har jag velat synliggöra just hemmen och människorna bakom dem. Jag har upprepat samma bild fast i olika hem; vardagsrummet, köket, sovrummet etc. Genom att sedan placera dem bredvid varandra har jag skapat ett mönster där de enskilda bilderna presenteras tillsammans som ett stort fotocollage.

Det är dock inte jag som har bestämt hur bilden ska se ut. Jag har sett verket växa under min process. Genom de val som jag gjort, som att utgå från en plats, ett hus och en fasad har jag haft tydliga ramar för mitt arbete, men inom dessa ramar har bilden konstant förändrats, och det utan min uppfattning om vad som vore estetiskt tilltalade. Mönstret har skapats av slumpen, där huruvida människorna i huset varit hemma och velat släppa in mig eller inte, spelat större roll än min vilja att genomföra min idé.

Jag kommer från Uppsala och är född 1984. Jag har tidigare läst fri konst på Middlesex University i London och bildpedagogik på Konstfack i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs