Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 289. Blue-bird
Teknik Blyertsteckning
Konstnär Laggar Jan Tigerstrand

Ljuset och detaljen i en bild har under hela mitt liv varit mycket betydelsefull. Ända som litet barn tills jag blev yrkesverksam konstnär. Ljuset och detaljerna låter kanske självklart? Vad vore en bild utan ljus? Vad är en bild, om inte uppbyggd av just detaljer? 

Jag fascineras av, och är ständigt nyfiken och förvånad, vad ljuset kan göra med en bild. Hur det kan styra stämningar och tonlägen. Ljusets förmåga att forma och fördjupa rum Ljusets magi. 

Någon har sagt; ”Gud finns i detaljerna”. Eftersom jag arbetar ”realistiskt”, och avbildar det jag ”ser”, blir detaljerna betydelsefulla och oftast väsentliga. Även då de bara kan anas eller inte syns alls. Det fina är när det ciselerade och småfrekventa får spela mot tomrummet och det stilla. Då kan detaljerna bli oomkullrunkeliga. Den Italienska målaren Caravaggio. Filmare som Edgar Reitz och Andreij Tarkovskij har varit och är mina stora mentorer.

Eftersom jag arbetar långsamt och ofta ställer undan mina verk får jag, i bästa fall, den tid och distans jag och bilden själv behöver. Detta sätt att arbeta har blivit nyckeln för mig. Ibland kan jag uppleva att det viktigaste med att teckna är att inte teckna alls. Att ge mig själv och bilden en frist. Pausera. Och under tiden arbeta med någon annan bild, eller bara ”prata tyst” med teckningen i fråga. 

Född 1960. Uppvuxen i Rättvik, Dalarna. Yrkesverksam konstnär sedan 1989. Mina uttrycksmedel är torrnålsgravyr, teckning, måleri, installationer och film. 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs