Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 246. Salladsfabriken
Teknik Applikation
Konstnär Lia Pizarro

Idén till Salladsfabriken är hämtad från det verkliga livet i Jordbro, Stockholm via mediainslag under året. I Jordbro finns en fabrik (Eat Food Factory) där papperslösa invandrare arbetar med att packa sallader som säljs till Lidl, Coop, SJ, SAS med flera. Det handlar om människor som arbetar under omänskliga förhållanden. De får dåligt betalt, får inte gå på toaletten på arbetstid, blir ofta sjuka på grund av den låga temperaturen i rummet. Min bild visar att de, medan de arbetar, tänker på sina familjer i sina hemländer, och på polisen som när som helst kan hitta dem.

Said var en av många som har passerat salladsfabriken. Han jobbade illegalt i Sverige under 5 år. Han dog på Södersjukhuset av en hjärtattack 2007. Hans kropp skickades till Kazakstan. Till hans begravning kom många människor. Hans fru kunde inte tro att hennes man var död. Hon trodde, trots hans död, att han befann sig i Sverige. De hade haft telefonkontakt under alla dessa år.

Under diktaturen i Chile tillverkades arpilleras, tygtavlor. Man använde juteväv till bakgrunden och tyglappar som syddes fast med enkla stygn. Ramen virkade man av garn. Ibland kunde det finnas en liten ficka på baksidan med en lapp där det fanns en kort berättelse av den som hade tillverkat arbetet. Min mor sydde sådana tygtavlor tillsammans med andra kvinnor som träffades då och då i en kyrka för att tillverka dessa. De ville berätta med sina bilder om sina egna livssituationer. Oftast handlade de om den politiska situationen i landet; de kunde handla om försvinnanden, arresteringar, sorg, tortyr, landsflykt, hunger och omänskliga förhållanden, men de kunde också handla om fred och hopp.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs