Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 42. Var Sitter Själen
Teknik Textil, textilt återbruk
Konstnär Malin Blom

Jag var 5 år när jag sydde mig i fingret med mormors trampsymaskin och sedan dess har jag alltid hållit på med hantverk/konst av något slag. Men det var inte förrän 2004 jag kom till en keramikverkstad, 2005 startade jag företaget Malin gör! och sökte till konstskolan i Gävle.

Nu arbetar jag mycket i lera men ofta, till de större skulpturerna, blir det andra material. Ibland blir materialet utgångspunkten och ibland får utgångspunkten bestämma materialet. Blandningen, både material-, teknikmässigt och blandningen mellan konsthantverk och konst, inspirerar och stärker varandra.

Jag ser mina alster som ett uttryck för min kärlek till materialen och lusten att skapa. Om jag fnissar och ler medan jag skapar, blir det lite bättre. Min keramik är lekfullt inspirerad av känslor där varje sak har en personlighet. I mitt konstnärliga arbete funderar jag mycket kring vår kropps fantastiska, vackra, tilltalande former och samspelet mellan oss människor. Vårt väsen är en av mina största inspirationskällor.

I verket Var sitter själen har jag fått möjligheten att använda mig av min mormors kärlek till sitt material, textil. En del av den skatt hon lämnade efter sig har jag använt för att hylla henne, hennes liv, hennes kunskap... hennes själ.

Var sitter själen? Vad ser man utanpå? Hur ser själen ut? Vad läser man in av en utsida, ett utseende? Hur uppfattas man? Hur uppfattas beteenden? Hur mycket av det är själen? 

Jag bor i Askersund, dit jag nyligen har flyttat. Flyttat tillbaka till mina rötter. Jag bor i stugan där min morfars föräldrar bodde. Hämtar kraft från skogen och generationers närvaro. Jag är tillbaka på platsen där jag sydde mig i fingret för 35 år sedan.

Född 1972. 

malinblom.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs