Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 88. Benjamin's Flowers
Teknik 2D animation, 11,52 min
Konstnär Malin Erixon

Benjamin's Flowers (Benjamins blommor) är en 2D-animerad kortfilm om en man som heter Benjamin, som befinner sig i gränslandet mellan verklighet och fantasi.

De flesta av Malins filmer är inspirerade av vad hon föreställer sig att människor tänker och gör när de är ensamma. Hon gillar att experimentera med och se på vad som händer när folk har för mycket egentid och när de tror att ingen ser på. I Benjamin’s Flowers tyr sig Benjamin till sin fantasi för sällskap och detta har gått så långt att han inte längre kan se skillnad på fantasi och verklighet.

Malin inleder nästan alltid sina projekt med en karaktär hon tycker om, med förkärlek för splittrade, förvirrade individer som har svårt att bena ut vad som är vad. Hon utvecklar karaktären innan hon ser den exakta berättelsen framför sig. Karaktären får sedan själv forma historien och försöka komma fram till en slutsats om livet och världen. Detta är sant även för Benjamins blommor. I det här fallet drar hennes karaktär, Benjamin, den kloka slutsatsen att goda tider inte varar för evigt, eftersom ju inget gör det.

Malin hoppas att betraktaren ska uppfatta de olika nivåerna i filmen och se både allvar och humor i filmen och dess karaktär.

Filmen hade premiär i oktober 2012 på Uppsala Kortfilmsfestival, Sveriges största festival för kortfilm. Sedan dess har den visats på ett antal festivaler utomlands, vunnit pris på Stockholms Filmfestival samt blivit utvald att tävla på Sundance Film Festival 2013, en av världens största och mest prestigefyllda festivaler. Filmen var där en av 65 kortfilmer (och en av tio animerade kortfilmer) som valdes ut ifrån 8102 inskickade bidrag.

Text: Johan Ribe

Medverkande i Benjamin's Flowers

• Manus och regi: Malin Erixon
• Producenter: Malin Ekerstedt & Malin Erixon
• Produktionsbolag: Ganzanderes Animation
• Röst: Andreas Wilson
• Animation, design & klippning: Malin Erixon
• Ljuddesign: Lea Korsgaard
• Musik: Christofer Ahde & Simon Caringer
• Dramaturgisk och konstnärlig rådgivare: Johan Ribe/iFilm
• Grading: Josefine Truedsson

Malin Erixon är född i Stockholm, delvis uppvuxen i USA.
Utbildad på Berghs School of Communications, Forsbergs Designskola och Konstfack.
Animatör och illustratör som belönats med flera priser och utmärkelser.
Startade företaget Ganzanderes Illustration & Animation år 2000 med både beställningsjobb och egna produktioner.

www.benjaminsflowers.com
www.ganzanderes.com


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs