Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 146. Mitt fel
Teknik Träskulptur, blandteknik
Konstnär Mattias Härenstam

De två skulpturerna som jag har med på utställningen ingår i en större serie med träskulpturer med titeln Jag vet att du är där.

Idén kom när jag läste Den Gudomliga Komedin av Dante. I Inferno-delen, där han färdas igenom helvetets olika kretsarna, kommer han så småningom till en märklig skog. Han råkar trampa på en gren som knäcks och hela trädet skriker av smärta. Hans ciceron Vergilius förklarar att detta är självmördarna som straffas för sin förbrytelse genom att förvandlas till ”mänskliga träd”, för evigt plågade av harpyorna, en slags rovfåglar som klöser deras stammar med sina klor och hackar deras blad med skarpa näbbar.

Det är något verkligen kroppsligt över träd, speciellt om vintern påminner parkernas bladlösa träd om rader av nakna människor med armarna uppsträckta mot himlen. Under arbetet blev jag också alltmer intresserad av en del traditionell afrikansk skulptur och idéer om hur de döda kunde hållas kvar, eller alternativt återkallas, i magiska objekt av trä, hår och andra material. Just denna aspekt blev under arbetet allt viktigare, som om varje mejselhugg blev ett slags desperat försök att med våld försöka pressa in liv i de döda trädstammarna.

www.mattiasharenstam.com

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs