Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 22. Långt borta på landet
Teknik Akryl på duk
Konstnär Olof Astrup Hällqvist

Att ge en tolkning kan vara att stjäla tusen andra för betraktaren. 

Emellertid: Förskjutningar och diskrepanser i proportioner är ett sätt att försöka gestalta främlingskap inför naturen, skogen, som finns i det moderna urbana samhället. Exempelvis skräckfilmer har ofta det temat. Jag har inte studerat levande växter när jag målat bilderna, utan tittat på växter i gamla blomstermålningar. Kanske ett sätt att uttrycka den av människan organiserade och tuktade naturens brist på naturlighet (roligare att måla blommor än en granåker). Också bristen på tillhörighet i en miljö man besöker, som turist eller sommarboende eller som nyinflyttad.Där finns även förundran och nyfikenhet i ett nytt sammanhang.

Långt borta på landet 2

Kullan som blåser i luren var inte bara en emblematisk stereotyp för Dalarna som turistmål, utan var också motivet på den första oljemålning jag gjorde när jag fick ett oljemålningsset i julklapp i 7:an. Det var den typen av bilder vi hade hemma när jag var barn. Min far skar sådana i trärelief på femtiotalet. Växterna är lite ”the origin of kurbits”, där kurbitsen växer vilt.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs