Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 22. Långt borta på landet
Teknik Akryl på duk
Konstnär Olof Astrup Hällqvist

Att ge en tolkning kan vara att stjäla tusen andra för betraktaren. 

Emellertid: Förskjutningar och diskrepanser i proportioner är ett sätt att försöka gestalta främlingskap inför naturen, skogen, som finns i det moderna urbana samhället. Exempelvis skräckfilmer har ofta det temat. Jag har inte studerat levande växter när jag målat bilderna, utan tittat på växter i gamla blomstermålningar. Kanske ett sätt att uttrycka den av människan organiserade och tuktade naturens brist på naturlighet (roligare att måla blommor än en granåker). Också bristen på tillhörighet i en miljö man besöker, som turist eller sommarboende eller som nyinflyttad.Där finns även förundran och nyfikenhet i ett nytt sammanhang.

Långt borta på landet 2

Kullan som blåser i luren var inte bara en emblematisk stereotyp för Dalarna som turistmål, utan var också motivet på den första oljemålning jag gjorde när jag fick ett oljemålningsset i julklapp i 7:an. Det var den typen av bilder vi hade hemma när jag var barn. Min far skar sådana i trärelief på femtiotalet. Växterna är lite ”the origin of kurbits”, där kurbitsen växer vilt.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs