Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 220. Systemet
Teknik Blandpapper, papperslim
Konstnär Pernilla Ohlsson & Sofia Krohn

Systemet består av det virrvarr av verktyg för kvalitetssäkring, checklistor, PM och direktiv som används inom vården i Sverige. Utvecklingen av dessa system är inte en enskild företeelse, utan speglar en samhällelig utveckling i stort där alltmer fokus läggs på att mäta, granska och utvärdera.Verksamheter blir synade, certifierade, ackrediterade, reviderade, rankade och utvärderade enligt lagar, direktiv, föreskrifter, förordningar, riktlinjer och standarder. När verksamheter utsätts för tryck från omvärlden om att uppvisa resultat – mätbara resultat – finns risken att man gör saker för att kunna visa upp i granskningar och mätningar snarare än vad som är nödvändigt för verksamheten. Man kan säga att man gör rätt saker snarare än att göra saker rätt. Vi vill väcka tankar om vad det betyder för verksamheter där det som mäts och utvärderas är människor.

– Hur mäter man mänsklighet?

Vad händer när systemet blir vår verklighet? Vad händer med en verklighet som inte passar in i systemet? Kan allt mätas? Hur uppskattar man i längden situationer som inte är mätbara. Vad händer med de situationer som inte har en förskriven instruktion, där allt inte är reglerat och färdigutformat? Hur värderas sådana situationer? Slutar sådana omätbara situationer att existera? Hur blir det med moral/etik om allt bara trycks in i rutor? Finns det plats för personlighet, mänsklighet?

 – Vem är ansvarig i systemet?

 "Det är ingen som sagt att jag ska göra det. Jag gjorde bara som systemet sa." Blir det egentligen så att ingen behöver ta ansvar utöver systemet? Vad händer med människan som inte längre tänker själv? Det finns inte i systemet, alltså finns det inte. Du finns inte i systemet, alltså finns du inte

– Ett system som är rädd för sig självt?

Systemet är inte menat som en kritik av systemet, utan en kommentar. En kommentar och en känsla. Systemet får oss att känna, både trygghet och olust. Skulle systemet istället kunna underlätta vår verklighet? Systemet är konstruerat och inte något som finns av sig självt. Det är vi som skapat det, vilket även innebär att vi också kan ändra på det.

Sofia Krohn, Stockholm, född 1983.
sofiakrohn.com

Pernilla Ohlsson, Stockholm, född 1981.
vanillapernilla.blogspot.se

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs