Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 310. Den exploderande skolan
Teknik Fasadflaggor i PVC-plast
Konstnär Ruben Wätte

(Björklunds mardröm)

I Sverige sker det en skolbrand om dagen och hälften av dessa är anlagda. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kostar skolbränderna samhället omkring 300 miljoner kronor varje år och försäkringsbolaget Trygg-Hansa uppger att dessa bränder oftast sker på skolor där eleverna känner sig otrygga. Åtskilliga miljoner satsas nu på brottsförebyggande forskning och åtgärder, men det finns redan en skola som inte går att bränna ner. En skola där lärare och elev inte är fixerade roller utan istället är två olika perspektiv som var och en alltid har tillgång till.

Jag både studerar och undervisar vid just en sådan skola, där gränsen mellan rast och lektion är omöjlig att dra. Skoltid och fritid är nämligen ett och tiden behöver aldrig fördrivas utan går för det mesta åt till olika experiment. Den individuella studieplanen innehåller både oförberedda läxor och svåra prov, men skolan är helt fri från betyg. För att varje elev ska kunna växa obehindrat så saknar skolan även tak och väggar, istället äger undervisningen rum sporadiskt och nomadiskt, lite då och då och här och var. Det ständigt skiftande mottot för dagen är; Libertas et inordinatio, Frihet och oordning.

Och alla som vill får ha keps.

Född 1985, bor i Järna.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs