Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 49. The Wake
Teknik Litterärt broderi med sytråd på gammalt linne
Konstnär Sassa Buregren

Verket bygger på James Joyce’s bok Finnegans Wake. Mitt arbete pågick under hundra sommardagar 28 maj–4 september 2012. Varje dag läste jag drygt sex sidor (628 sidor delat med hundra dagar) och ur texten valde jag ut ett ord eller uttryck som berörde mig på ett eller annat sätt. 

Orden broderade jag med svart sytråd på gammalt linne. De är ordnade i en cirkel för att romanen är cyklisk; den sista meningen i boken ”a way a lone a last a loved a long the” är oavslutad och dess fortsättning är bokens första ord:  ”riverrun, past Eve and Adam’s, from swerve of shore to bend of bay, brings us by a commodius vicus of recirculation back to Howth Castle and Environs." I mitten en bild av författaren. Under de röda stämplarna mellan orden finns en liten ruta med uppgifter om kapitel, underkapitel, sida och rad så att man ska kunna hitta tillbaka till dem i boken. 

Om läsningen: Finnegans Wake är enligt litteraturforskare ogenomtränglig och oöversättlig. Texten är kryptisk och full av allitterationer och ordlekar, ramsor och påhitt, inlån från andra språk och fonetiska stavningar. Jag har bestämt mig för att inte försöka tolka eller förstå, bara försvinna in i texten och vara där ett tag som meditation eller musik. Jag förstår egentligen inte handlingen och det är därför jag studsar inför orden. Jag läser texten högt för att höra dem, orden får ett eget värde utan sitt sammanhang. 

På YouTube finns en inspelning från 1929 där Joyce själv läser ett stycke ur texten.

Buatapeten - dagboksbroderi

Inspirationen kommer från Bayeuxtapeten som jag såg på plats i Bayeux i Frankrike, ett 70 meter långt broderi som berättar om Slaget vid Hastings 1066. Broderiet är 900 år gammalt. Buatapeten är 8 meter lång och handlar om min vardag i Bua i Halland under hundra höstdagar. 

Min metod

Jag har ofta ett pågående hundradagarsprojekt: ett arbetspass varje dag under hundra dagar. De är sidoprojekt och ska helst inte ta mer än en timme att göra eftersom min huvudsyssla är måleri, illustration och skrivande. Hundradagarsprojekten är ofta broderi för det är meditativt och socialt. Det krävs noggrann planering. Allt måste vara uttänkt och förberett, storlek, yta, material. Det ska synligt växa fram och vara lätt att ta med sig och utföras var som helst. Det ska vara roligt och jag ska inte sucka en enda dag. Inom mitt strikta regelverk har jag all frihet i världen.

Att det är just hundra dagar har att göra med en gammal Zenövning ”Ett hundra demoner”. Det gäller att identifiera sina demoner och måla dem som de uppenbarar sig i sinnet. Därigenom skadas man inte av dem eller riskerar att bli en av dem.

www.buregren.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs