Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 69. Konfrontationen
Teknik Olja på duk
Konstnär Simon Dahlgren Strååt

Konfrontationen och Uppvisningen är båda målade under 2012. Likt flera av mina målningar är de scener ur historier utan en konkret början eller slut. De tar upp utsatthet, ovisshet och hur grupper förhåller sig till individen. Men även om målningarna återger berättande scener, är de beroende av en betraktares delaktighet för bli mer än bara en ögonblicksbild. Jag vill att betraktaren skall lockas av att kliva in i målningen, kunna bilda en uppfattning av karaktärerna, situationerna och föreställa sig det förloppet som omger dem. Målningarna blir nästan som en scen för en improvisationsteater som är tillräckligt privat för att man skall kunna gå dit man vill.

Att berätta och iscensätta historier har alltid intresserat mig. Som liten satt jag ofta och målade de berättelser som utspelade sig i mitt huvud. När jag i tonåren fick upp ögonen för foto och film började jag göra egna filmer. Intresset för film har format mitt sätt att arbeta med måleri, då jag i tanken rollbesätter karaktärer, bygger scenografi, syr kostymer och ljussätter för att nå fram till den scen jag vill måla.

Jag är född 1984, uppvuxen i Stockholm och är utbildad vid Beckmans Designhögskola på linjen för Visuell Kommunikation. Så fort det har funnits tillfälle har jag ägnat längre perioder åt mitt måleri. Efter jobb på olika reklambyråer i Stockholm arbetade jag i två år som som Art Director i London. Jag flyttade till Gotland i början av 2012, där jag nu är verksam som konstnär på heltid och har min ateljé utanför Visby.

www.dahlgrenstraat.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs