Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 11. Bostadsbrist
Teknik Tusch, akryl
Konstnär Siv Appelqvist

Sedan fyra år tillbaka arbetar jag med egna bilder på ett lite mer koncentrerat sätt. Jag började teckna och måla för att skingra tankarna när min man blev allvarligt sjuk och avled för några år sedan. Min man, Börje Appelqvist, var en väldigt bra konstnär och vi såg mycket konst tillsammans, på utställningar och i andra sammanhang. Nu efteråt tänker jag att vi kunde ha pratat ännu mer om konst medan han levde, och om andra saker förstås.

Själv har jag i nästan hela mitt yrkesliv arbetat som mottagningssköterska på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Kristianstad. När jag gick i pension för ungefär tjugo år sedan så började jag att göra någon bild då och då, faktiskt mest julkort som det visade sig att folk ramade in. Men det var alltså ganska nyligen som mitt mer målinriktade arbete med bilder tog fart.

Motiven i mina bilder växer fram när jag sätter mig ner vid papperet eller målarduken - jag planerar alltså inte motivet i förväg. Jag arbetar ganska intensivt med ett verk i taget. Jag gör det för att det är roligt, för att det intresserar mig, och tänker inte på någon särskild betraktare eller publik.

På Vårsalongen 2013 deltar jag med två bilder – båda är tuschteckningar – och den som visas här ovan är Bostadsbrist. Att ha en bostad är det viktigaste som finns. Övergivna fabriksbyggnader och tomma kontorshus borde kunna göras om till bra bostäder för bostadslösa, i stället för att rivas. I bilden finns också det ganska bekymmerslösa boendet – med lägenheter, trädgårdar och boendeparkering – i motsats till det tillfälliga boendet som innebär att man hela tiden måste flytta runt som om man faktiskt tältade. 

Bosatt i Lund, född 1925.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs