Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 156. Caproni 2
Teknik Akryl på duk
Konstnär Stefan Johansson

Mina målningar är oftast tillkomna under en kort session som är noga planerad men snabbt och direkt målad, som en form av “action painting” - ett kalkylerat kaos där planerade färgmöten leder till oförutsägbara resultat.

Jag målar med duken horisontalt liggande på bockar. Först blandar jag färgen. Häller den i ett visst system på duken, i lika stora runda pölar. Sedan målar jag målningen med ett eller litet antal raka svep.

Jag vill att mina målningar uppstår ungefär som man framkallar ett fotografi, min roll är bara att vara den anonyma maskinen som tar fram bilden. Hur jag gör är det viktiga.

Målningen Caproni 2 ingår i en serie målningar från 2011 där ett slags rutnät ligger till grund för kompositionen. Jag använder här en slags zig-zag teknik, där rörelsen och penselföringen sker diagonalt. Ytan blir inte heller helt bemålad, utan det finns ingångar, som vita pauseringar, kvar mellan färg-momenten.

Titeln Caproni syftar på flygplansmodellen Caproni som har en speciell kamouflagemålning. Min pappa var en flygplansfantast, och byggde en replika i full skala under 1980-talet. Titeln är en hyllning till min pappa.

Född 1965, bosatt i Stockholm.

www.stefanjohansson.se

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Stängt midsommarhelgen fredag 22–lördag 23 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs