Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 156. Caproni 2
Teknik Akryl på duk
Konstnär Stefan Johansson

Mina målningar är oftast tillkomna under en kort session som är noga planerad men snabbt och direkt målad, som en form av “action painting” - ett kalkylerat kaos där planerade färgmöten leder till oförutsägbara resultat.

Jag målar med duken horisontalt liggande på bockar. Först blandar jag färgen. Häller den i ett visst system på duken, i lika stora runda pölar. Sedan målar jag målningen med ett eller litet antal raka svep.

Jag vill att mina målningar uppstår ungefär som man framkallar ett fotografi, min roll är bara att vara den anonyma maskinen som tar fram bilden. Hur jag gör är det viktiga.

Målningen Caproni 2 ingår i en serie målningar från 2011 där ett slags rutnät ligger till grund för kompositionen. Jag använder här en slags zig-zag teknik, där rörelsen och penselföringen sker diagonalt. Ytan blir inte heller helt bemålad, utan det finns ingångar, som vita pauseringar, kvar mellan färg-momenten.

Titeln Caproni syftar på flygplansmodellen Caproni som har en speciell kamouflagemålning. Min pappa var en flygplansfantast, och byggde en replika i full skala under 1980-talet. Titeln är en hyllning till min pappa.

Född 1965, bosatt i Stockholm.

www.stefanjohansson.se

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning.
Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32.
Öppet måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.
Allmänna  och gratis presentationer kl 13 och 15 varje öppetdag, cirka 20 minuter. Entré 20 kr.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs