Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 122. Waiting for him
Teknik Akvarell
Konstnär Sten Hammar

Mina illustrationer – vare sig det är teckningar eller akvareller skapar jag oftast efter promenader i omgivningarna där jag träffar människor som tilltalar mig och som jag finner intressanta av en eller annan anledning.

Detta nyfikna strosande har gett mig många vänner bland såväl hemlösa uteliggare som dom på samhällsstegen lyckligare lottade.

Ett gemensamt har de flesta jag lärt känna; de ger mig inspiration och jag använder dem, om inte ohämmat så i varje fall gärna, som modeller i mitt skapande. En paradox som jag själv skulle känna smått plågsam, det vill säga om jag själva stod i blickfånget, men tack och lov är det ännu ingen som klagat, tvärtom.

Ja, så går det ofta till för mig i varje fall när jag stöter på mina modeller och så var det när jag plötsligt såg henne stå där vid den rödskimrande husväggen med kassen i famnen, i väntan på honom.

Mellan Vismarlöv i Skåne & Cape Town i Sydafrika. Här har jag mina boplatser. Här lever jag och här skapar jag.

Vid min sida finns min kraftkälla och stora kärlek sedan ca 26 år, Nellie. Hon kom in i mitt liv när jag var runt de femtio. Hon inte bara skänkte mig harmoni och ny inspiration – hon öppnade en helt ny värld för mig.

Sydafrika, detta underbara regnbågsfärgade land där hon har sitt ursprung blev även en del av min värld. Nu lever vi halva året i Skåne och lilla idylliska Vismarlöv och andra halvan delar vi vår tid med Sydafrika och storstaden Cape Town där vi har en liten våning i studentkvarteren kring universitetet.

Hela denna nya resa i mitt vuxna liv har givetvis satt avtryck i mina bilder – Skåne vs Sydafrika. 

Akvarellmåleri är mitt främsta uttrycksmedel.

www.sten-hammar.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs