Vårsalongen 2013

25 januari 14:0024 mars 17:00 2013

Titel 169. Myggan
Teknik Järn
Konstnär Tord Larsson

Myggan är uppbyggd av olika delar från vårt industrisamhälle. Anonyma artefakter som förlorat sin ursprungliga funktion och kontext har monterats samman och nu fått en ny och upphöjd status. Förvandlats till något helt annat, genomgått en s k metamorfos.

I denna insektsskulptur funkar assemblagemetoden kanske som bäst då de olika metalldelarna likt insekterna till sin ”natur” är mekaniska.

Monstermyggan känns för mig som ett stort rovdjur, sugande kraft från jorden självt. En metafor för homo sapiens, jordens i särklass största predator. Skulpturen blir en symbol för människans eget livsmönster och vår egen tid.

Insekterna kommer dock troligen att överleva oss så Myggan kan även vara en framtidsvision.

Myggtanke på ett pragmatiskt plan:
Hur och var skulle denna monstermygga passa in som konstobjekt i miljön? En tanke har varit att Myggan skulle kunna sitta på fasaden till exempelvis Österfärnebo kyrka och där fungera som en besvärjelse eller kraft mot den årliga myggplågan i området (...böner i kyrkan har ju till dags dato inte hjälpt). Myggan skulle då jämte det estetiska även få en viktig funktion och bli älskad av alla i bygden.

Myggan är testad i min egen trädgård och där hållit alla myggor på behörigt avstånd. Nåväl...hur som helst skulle Myggan bli ett bra landmärke för förbifarande: ”Nu är vi i myggriket”.

Om mitt konstnärskap:
I måleriet, som jag håller igång under vinterhalvåret, ingår djuren mer sällan i motivvalet. I mina skulpturer är de nästan regel. Skulpturerna görs under sommarhalvåret då jag gärna håller till utomhus i ateljéträdgården.

Sedan nästan tre decennier har jag återanvänt förbrukat material till att göra konst av. För mig gäller det att hitta materialet innan det når den kommunala ”återvinningen”, destruktionen. Tyvärr är ”återvinningen” i mina egna närkommuner Gävle/Sandviken direkt avvisande till återbruk direkt på själva anläggningen.

Som gestaltare av djur är jag bara en i den oändliga raden av konstnärer som sedan urminnes tider tilltalats av djurens olika skepnader. Urkraften i grottmålningarnas djurskildringar är påtaglig.

Var de uttryck för besvärjelser med önskan om god jaktlycka? Eller skapades de efter jakten i pur glädje över god jakt? (I en tid då även människan var villebråd).

Många av mina skulpturer har genom åren föreställt djur i olika skepnader. De är tacksamma att arbeta med genom sina egna inneboende uttrycksmöjligheter. Hundar utan namn, herrelösa, har kanske varit det vanligaste temat, men även fåglar av olika slag.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs