Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 241. Andedräkt
Teknik Handvävt ulltyg i olika tekniker, sammanfogade i lager med torrtovning
Konstnär Alena Törnberg

Jag är utbildad i vävning och konstsömnad vid HV-skola. Min vilja är att utifrån ett gediget textilt hantverkskunnande skapa konstverk som ger form och känsla åt förgänglighet.

Andedräkt
Tanken med andedräkten är att stanna upp ett flyktigt ögonblick, att förkroppsliga något som inte går att ta på och förmedla en känsla av upplösning. Mina ledord under arbetet med denna skulptur har varit tyngd och lättnad. Ett andetag kan kännas tungt, men det kan också kännas lätt att andas. Det kan vara det sista andetaget som lämnar kroppen, men också det första som fyller den med liv. Skulpturen är gjord av egenvävda och på olika sätt bearbetade tyger i ull. Musiken till verket har Ola Holstad komponerat och den består av samplingar av ljudet av ut- och inandningar.

Flora
Jag har jag har broderat fröställningar och torkade blommor för att illustrera och fånga stadiet mellan liv och tillsynes död. Blommorna är broderade i ögonblicket då de är på väg att vissna bort, men där fröna finns kvar för att skapa nytt liv. Jag har använt mig av trådar av växtfiber såsom papper, bomull och lin i olika kvalitet. Jag har byggt upp de olika stjälkarna genom att skapa en stomme av flera trådar som får representera växtens nervvävnad. Stommens trådar skapar stjälkarnas kvistar som leder vidare till fröställningarna.

Född 1983, bor i Farsta
epost: alena@priest.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs