Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 117. What Is Love
Teknik Bläckpenna, akvarell
Konstnär Alexander Korolkov

Jag ville återuppliva det berömda fotot av den sovjetiska presidenten Bresjnjev som kysste östtyska presidenten Honecker. Det är ett bra exempel på hur samma bild kan tolkas helt annorlunda under olika tidsperioder och sociokulturella sammanhang. Ursprungligen tolkades det bara som en varm hälsning från en allierad president i det kommunistiska blocket. Efter kollapsen av Sovjetunionen blev bilden ett föremål för åtlöje mot kommunismen med en slogan – Gud, hur överlever jag bland denna dödliga kärlek. Nu skulle denna bild betraktas som olaglig i Ryssland för att den förmodligen bryter mot lagen mot propaganda för homosexualitet bland ungdomar.

Det verkar som att Ryssland är på väg "Back to the future". De absurda lagarna och utformningen av den allmänna opinionen gör automatiskt en stor del av den kulturella bakgrunden “olaglig”.
Jag kallade denna grafik What is Love eftersom för de flesta människor i västvärlden skulle det bli bara ett uttryck av kärlek mellan två män. Men med alla historiska och kulturella referenser och miljöer blir denna bild ett tolkningspussel i flera lager.

Jag föddes 1975 i St.Petersburg och bor nu i Stockholm.
hemsida: art.alexcoroll.com
epost: alexcorus@yahoo.com

Aktuell koppling: Per-Arne Bodins understreckare i Svenska Dagbladet 19/1 2014
http://www.svd.se/kultur/understrecket/den-ryska-kyssen-ar-politiskt-sprangstoff_8907678.svd

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs