Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 31. Avskogning
Teknik Screentryck med reaktivfärg på linnetyg
Konstnär Amanda Boierth

Verket Avskogning ingår i en serie på tre mönster med det övergripande namnet "Med hand och tanke" och ligger i gränslandet mellan konst och design. Verket behandlar skogsindustrins påverkan på djur och natur. Regnskogar som skövlas till förmån för odling av palmer och sedermera utvinning av palmolja. En olja som numera finns i var och varannan matprodukt vi stoppar i oss. Problemet är att den försvinnande regnskogen innehåller djur som förlorar sina hem och ovanliga växter som utrotas eftersom de är endemiska och bara finns i just den regnskogen. 

Som formgivare är det svårt att låta bli att ifrågasätta sin egen existens i den tid av slit-och-släng mentalitet vi lever i idag. Därför ville jag försöka skapa en produkt med längre hållbarhetstid. För mig handlade det om att ge det dekorativa ett mervärde. En produkt med omtanke och budskap. Det handlade om genuinitet, personligt uttryck och genomarbetat hantverk. 

I min metod att nå fram till mönsterserien valde jag att inspireras av yllebroderiets naiva uttryck, dess berättande egenskap och variationsrikedom. Jag analyserade yllebroderiers komposition och abstraktionsnivå och med hjälp av mina konklusioner skapade jag en guide för mitt projekt och min formgivning. Precis som verkens namn antyder berättar de varsin historia om ett dagsaktuellt miljöproblem. Jag ville på ett personligt och humoristiskt sätt framföra dessa viktiga ämnen.

Född 1981 i Umeå, verksam i Malmö.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs