Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 191. Scanna, skriv ut, kopiera, teleportera
Teknik Keramik, glas, elektronik, blandteknik
Konstnär Ammy Olofsson

Printon 3D2 Kvantroporter scannar in vilket litet föremål som helst, skapar flera kopior åt gången oavsett material och teleporterar kopiorna ”dit de behövs mest”. Verket undersöker traditionella maktstrukturer i produktions-/tillverknings- och konsumtionskedjan: Vem eller vad som avgör vad som ska tillverkas och vem som får ta del av den slutgiltiga produkten. Kvantroportern bryter mönstret och utgår från behov istället för marknad, på så vis förflyttar den producenten ned i hierarkien, när den fördelar genom behovsbaserad teleportering.

I det här projektet använder jag samma metod som en science fiction-författare: tar en del verklighet i form av nya tekniska eller vetenskapliga rön och bygger vidare med en påhittad del. Inom sf är "sense of wonder" ett begrepp som anses höja värdet på berättelsen. Inom konsten kan någonting liknande avfärdas som ytligt effektsökeri men enligt mig finns det ett värde i det direkta tilltalet. Därför är det viktigt att maskinen ger sken av att fungera på riktigt. Det gör den också, som tankestartare. 

Den verkliga innovation som har inspirerat mig – 3D-skrivaren – förutspås ändra hela vårt sätt att se på produktion. Jag vill att mitt arbete ska väcka tankar kring varför och hur vi tillverkar och fördelar saker. Hur skulle en annan värld kunna se ut? Maskinen väcker t.ex. tankar om hur vi idag producerar saker på en helt annan plats än där de ska konsumeras, välgörenhet, ägande, vad som är verkligt eller illusion och vad ett behov egentligen är.
Tack till Magnus Ahltorp!

Född 1988, Borensberg/Hägersten
hemsida: www.highfiveglass.blogspot.se
epost: highfiveglass@gmail.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs