Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 187. Marcel
Teknik Virkning och teckning
Konstnär Anna Nygren

Mina verk är alla virkade och cirka 20 centimeter höga. Figurerna föreställer Selma Lagerlöf, Ebba Witt-Brattström & Horace Engdahl, Moa Martinson och Marcel Proust. Ögonen är tecknade på papper och påklistrade. Garnet som jag använt för att göra figurerna är återvunnet, sådant som jag fått från bekanta som gett upp sina stick- och virkprojekt. Ibland har jag färgat garnet, till exempel är ansiktena färgade i te. Pappret till ögonen är gamla använda kuvert.

Jag valde inte teknik eller motiv. Det valde sig självt. När jag var cirka sju år lärde min mormor mig att virka (så allt jag virkar, till exempel de här figurerna, är lite grann tillägnat henne). Sen har jag fortsatt. Jag har virkat dockor/porträtt i ungefär tre år nu. Först ganska enkla och små, sen mer avancerade. De här verken hör till de mer avancerade.

Virkningarna föreställer litterära personer. Jag tycker om kontrasten eller kopplingen mellan texten och det textila. Jag tycker också om att göra figurer som kanske ses som finkulturella eller intellektuella, som virkade dockor. Det är lite som att mjuka upp en lite hård del av kulturen, eller att göra idolbilder av idoler som sällan får plats på affischer, eller popularisera det snobbiga. Jag tycker mycket om virkningen som uttryck. Hantverket, att använda det som ett sätt att liksom skulptera, och också att tänja lite på gränserna för vad en kan göra med virkningen. 

Jag är född 1990 och bor i Norrköping.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs