Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 240. Inbox: resan ingen ville göra
Teknik Video, 8,17 min
Konstnär Cecilia Torquato & Gunhild Enger

En grupp blir påbjuden en resa. Den går mot Auschwitz. Problemet är att ingen vill åka dit. Så startar en e-mailkonversation som inte bara visar på gruppens problem med att enas om ett alternativ, men också oviljan att utsätta sig för allvar.

I filmen ger den enas motvilja för att åka till Auschwitz tillåtelse till nästa person att uttrycka sig lika illvilligt. Så flyttas gränserna för vad som är tillåtet att säga sakta fram. Genom verket får dock e-mailets informella språk kropp och uttryck, vilket får oss att fundera: om konversationen skett ansikte mot ansikte – hade det varit svårare att stå för den okritiska argumentationen då? Med distans och humor tar verket upp frågan: med vilket språk bemöter vi viktiga frågor, med vilket allvar tar vi oss an vår egen historia och hur påverkar orden vi slänger ur oss vår samtid? 

"Ord kan vara som mycket små arsenikdoser: de sväljs helt obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå."
Victor Klemperer (Lingua Tertii Imperii – Tredje Rikets Språk. En filologs anteckningsbok)

Verket baserar sig på en verklig e-mailkonversation.
För annat arbete under samma tematik, se även The Intangible:
https://vimeo.com/33555010 

Ceclia Torquato och Gunhild Enger påbörjade ett samarbete 2011, som resulterat även i kortfilmen Ett Enklare Liv som deltagit i stort antal festivaler och blivit Amandanominerad i Norge.
http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=76536&type=MOVIE&iv=Story


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs